- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Огласио се „мистериозно“ нестали македонски посланик

© AP Photo / Boris GrdanoskiРука на Уставу: Седница Собрања
Рука на Уставу: Седница Собрања - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
Пратите нас
Македонски посланик Кастриот Реџепи, чији је изостанак са седнице Собрања "спасао" премијера Зорана Заева, објаснио је да се на гласању о поверењу влади није појавио јер би такав потез био супротан његовим уверењима.
"Било је и претњи по мој живот", рекао је Реџепи четири дана пошто је пропао покушај македонске опозиције да изгласа неповерење влади Зорана Заева.
"Миран сам и чисте савести... Нема бољег пута за моју земљу од пута ка ЕУ и НАТО. Савезник сам Албанцима и Македонцима", рекао је Реџепи.
Посланик странке Беса није се појавио на седници македонског парламента на којој је у петак требало да се гласа о поверењу влади Зорана Заева. У Собрање је дошло 60 посланика, односно један мање од кворума.
Опозиција је одмах оптужила владајући СДСМ да је "отела" Реџепија, како би спречио пад владе, али се касније испоставило да је посланик Бесе дан провео код пријатеља.
"Нестали" посланик, како је Реџепи прозван после вишесатних покушаја да му се некако уђе у траг, појавио се у петак ујутру у полицијској станици у Скопљу и рекао да није био киднапован већ је својевољно дан, уместо у Собрању, провео код пријатеља, преноси РТС наводе македонских медија.
У полицију је дошао пошто је опозиција, усред спекулација о судбини посланика који је недостајао да би се изгласало неповерење влади Зорана Заева, пријавила нестанак Кастриота Реџепија, оптуживши, истовремено, владајућу коалицију да "насиљем и недемократским методама" гура државу у дубљу кризу.
Објашњавајући ток догађаја, Реџепи је навео да је после најаве Зорана Заева да ће поднети оставку "размишљао да гласа" против владе, али је касније променио мишљење "водећи рачуна о будућности државе".
Реџепи је, не именујући никога, рекао и да је добијао претеће поруке, због чега је био присиљен да се склони на сигурно место.
Објаснио је и да је одлуку да гласа за пад владе променио после најава наставка македонских евроинтеграција и изјава француског председника Емануела Макрона и шефа холандске дипломатије Марка Рутеа.
Реџепи је у петак "избачен" из Бесе, па ће, како сматрају македонски медији, највероватније прећи у редове неке од партија из владајуће коалиције.
Зоран Заев - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
РЕГИОН
Мистерија нестанка посланика Бесе: Улази ли Македонија у „сиву зону“ политике
РЕГИОН
Пропало гласање о неповерењу Влади Северне Македоније, све остаје по старом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала