- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Подршка Доњецку и Луганску: Путин потписао указ

© Фото : POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин потписао је указ о пружању хуманитарне подршке становништву самопроглашене Доњецке и Луганске Народне Републике. Документ је у понедељак објављен на званичном порталу за правне информације.
Како је наведено у указу, одлука о пружању подршке донета је „у циљу заштите људских и грађанских права и слобода, пружања хуманитарне подршке становништву појединих подручја Доњецке и Луганске области Украјине и спречавања даљег опадања животног стандарда у условима актуелне економске блокаде и погоршавања ситуације због ширења заразе вирусом корона.
У документу се истиче да је одлуку о пружању подршке председник Русије донео „водећи се општепризнатим принципима и нормама међународног хуманитарног права“.

Мере подршке

Према указу, Путин је наложио руској влади да у року од месец дана предузме низ мера за ублажавање услова за приступ роби из Доњецке и Луганске народне републике на руско тржиште. Ради се, између осталог, о учешћу такве робе у јавним набавкама у истом рангу са руском.
„Обезбедити као изузетан случај за период до политичког решавања ситуације у одређеним подручјима Доњецке и Луганске области Украјине на основу Минских споразума... приступ, под једнаким условима са робом руског порекла, робе пореклом са ових простора у циљу набавке добара за обезбеђивање државних и општинских потреба и набавке добара од стране одређених правних лица“, наводи се у документу.
Осим тога, влади је такође наложено да у року од месец дана обезбеди признавање у Русији као важећих сертификата о пореклу робе које издају организације које фактички делују у ДНР и ЛНР.
Међу мерама подршке, председник је наложио министрима да обезбеде „да се квантитативна ограничења на извоз и увоз не примењују у односу на робу чије се кретање врши преко државне границе Русије на територији наведених региона или са таквих територија (са изузетком одређених врста добара).“
Влада такође треба да утврди и списак граничних прелаза Руске Федерације преко којих се врши кретање те робе, као и списак одређених врста робе које нису обухваћене наведеном нормом.
Влада мора да обезбеди уношење измена које су неопходне за имплементацију указа у законодавство Руске Федерације.
Издавање руских пасоша грађанима Донбаса - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2021
Захарова објаснила зашто Русија издаје пасоше становницима Донбаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала