https://sputnikportal.rs/20211115/sta-sve-kiseli-kupus-cini-nasem-organizmu-1131585251.html
Шта све кисели купус чини нашем организму
Шта све кисели купус чини нашем организму
Sputnik Србија
Кисели купус је неизоставна намирница српске трпезе, а притом је извор бројних витамина и повољно утиче на организам. Најмање је пет разлога због којих кисели... 15.11.2021, Sputnik Србија
2021-11-15T14:17+0100
2021-11-15T14:17+0100
2021-11-15T14:17+0100
друштво
стил живота
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0a/04/1130397989_0:1442:2000:2567_1920x0_80_0_0_d162c4d050af58a659e8d07480050354.jpg
ХранљивостОсим што је нискокалоричан (и броји око 30 калорија по шољици), садржи и значајне храњиве материје попут витамина Ц, витамина К, витамина Б6, влакна, гвожђа, бакра, мангана, фолата и калијума.Добар за цреваБудући да је ферментисана намирница, кисели купус природно садржи пробиотике и пребиотичка влакна, а пробиотици делују делотворно када су у питању затвор, дијареја повезана са употребом антибиотика и инфекција, као и синдром иритабилних црева.Јача имуни системБудући да отприлике 70 до 80 посто наш имунитет зависи од здравља црева та два система су нераскидиво повезана, што значи да било која храна која подржава здрава црева подржава и здрав имуни систем.Добар извор влаканаНасумично контролно испитивање показало је да је кисели купус једина ферментисана храна за коју је клинички доказано да помаже код синдрома иритабилних црева.Пробиотичка влакна помажу у храњењу добрих бактерија у цревима, пише гастроентеролог Марвин Синг.Према бази података о храни америчког Министарства пољопривреде (УСДА), једна шољица киселог купуса садржи четири грама влакана, што је једнако 15 посто дневне препоручене вредности.Утиче на смањење стресаПоказало се да пробиотици управљају анксиозношћу и депресивним симптомима код људи због повезаности црева и мозга. Здрава црева основ су за функционисање читавог људског организма, пренеле су Новости.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0a/04/1130397989_0:1255:2000:2755_1920x0_80_0_0_712f75595f12f5f97cdd8ba0800e6700.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
стил живота, друштво
Шта све кисели купус чини нашем организму
Кисели купус је неизоставна намирница српске трпезе, а притом је извор бројних витамина и повољно утиче на организам. Најмање је пет разлога због којих кисели купус треба уврстити у исхрану.
Осим што је нискокалоричан (и броји око 30 калорија по шољици), садржи и значајне храњиве материје попут витамина Ц, витамина К, витамина Б6, влакна, гвожђа, бакра, мангана, фолата и калијума.
Будући да је ферментисана намирница, кисели купус природно садржи пробиотике и пребиотичка влакна, а пробиотици делују делотворно када су у питању затвор, дијареја повезана са употребом антибиотика и инфекција, као и синдром иритабилних црева.
Будући да отприлике 70 до 80 посто наш имунитет зависи од здравља црева та два система су нераскидиво повезана, што значи да било која храна која подржава здрава црева подржава и здрав имуни систем.
Насумично контролно испитивање показало је да је кисели купус једина ферментисана храна за коју је клинички доказано да помаже код синдрома иритабилних црева.
Пробиотичка влакна помажу у храњењу добрих бактерија у цревима, пише гастроентеролог Марвин Синг.
Према бази података о храни америчког Министарства пољопривреде (УСДА), једна шољица киселог купуса садржи четири грама влакана, што је једнако 15 посто дневне препоручене вредности.
Показало се да пробиотици управљају анксиозношћу и депресивним симптомима код људи због повезаности црева и мозга. Здрава црева основ су за функционисање читавог људског организма,
пренеле су Новости.