- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта све кисели купус чини нашем организму

CC0 / Pexels / Кисели купус
Кисели купус - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Кисели купус је неизоставна намирница српске трпезе, а притом је извор бројних витамина и повољно утиче на организам. Најмање је пет разлога због којих кисели купус треба уврстити у исхрану.

Хранљивост

Осим што је нискокалоричан (и броји око 30 калорија по шољици), садржи и значајне храњиве материје попут витамина Ц, витамина К, витамина Б6, влакна, гвожђа, бакра, мангана, фолата и калијума.

Добар за црева

Будући да је ферментисана намирница, кисели купус природно садржи пробиотике и пребиотичка влакна, а пробиотици делују делотворно када су у питању затвор, дијареја повезана са употребом антибиотика и инфекција, као и синдром иритабилних црева.

Јача имуни систем

Будући да отприлике 70 до 80 посто наш имунитет зависи од здравља црева та два система су нераскидиво повезана, што значи да било која храна која подржава здрава црева подржава и здрав имуни систем.

Добар извор влакана

Насумично контролно испитивање показало је да је кисели купус једина ферментисана храна за коју је клинички доказано да помаже код синдрома иритабилних црева.
Пробиотичка влакна помажу у храњењу добрих бактерија у цревима, пише гастроентеролог Марвин Синг.
Према бази података о храни америчког Министарства пољопривреде (УСДА), једна шољица киселог купуса садржи четири грама влакана, што је једнако 15 посто дневне препоручене вредности.

Утиче на смањење стреса

Показало се да пробиотици управљају анксиозношћу и депресивним симптомима код људи због повезаности црева и мозга. Здрава црева основ су за функционисање читавог људског организма, пренеле су Новости.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала