- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Три сценарија судбине вируса корона

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаМедицинска сестра припрема вакцину против ковида "Спутњик Ве"
Медицинска сестра припрема вакцину против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
Пратите нас
Шта све може да се догоди са вирусом корона у будућности, открио је у интервјуу Спутњику експерт за веома опасне инфекције, доктор-имунолог Владислав Жемчугов.
Експерти предвиђају варијанте даље еволуције ковида 19, између осталог, на основу знања о развоју других вируса, приметио је он.

„Атипична пнеумонија САРС и МЕРС (блискоисточни респираторни синдром) једноставно не постоје, нико их не може пронаћи, они су нестали. Код њих се нису десиле мутације које би им омогућиле да и даље живе. Мислим, да су једноставно нестали у природи“, рекао је Жемчугов.

Постоји и друга варијанта еволуције вируса: током мутације они могу да изгубе на агресивности и да се настане у организму неких животиња, не наносећи им никакву штету, наставио је доктор.
„На пример, то је исто могуће рећи и за вирус Еболе. Он не убија велике слепе мишеве, на којима живи, а њихов имунитет не уништава вирус. Међутим, ако човек ступи у контакт са крвљу носиоца вируса, код њега почињу симптоми болести, почиње епидемија изазвана вирусом Ебола“, појаснио је експерт на тему веома опасних инфекција.
Доктор сматра да вирус корона има три варијанте развоја.
„Прва варијанта је да вирус корона САРС-КоВ-2 може пронаћи новог власника, са којим ће постићи ‘имуни консензус’. Друга варијанта је да може нестати, као што су нестали САРС и МЕРС. Трећа и најлошија варијанта по човечанство је да ће он све време бити као паразит у човеку, као друга варијанта вируса грипа“, објаснио је Жемчугов.
Вакцинација остаје најпоузданија заштита од вируса корона.
Ампуле са вакцином против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
РУСИЈА
Руски научник: Потпуно је безбедно ревакцинисати се више пута
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала