- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Одлучено: ЕУ признала ковид сертификате Србије

© REUTERS / REUTERS TVКовид пропуснице на апликацији мобилног телефона
Ковид пропуснице на апликацији мобилног телефона - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
Пратите нас
Европска комисија признала је ковид сертификате из Србије, а одлука ступа на снагу сутра.
Дигитални ковид сертификати Србије о вакцинацији, тестирању или прележаном ковиду постају еквивалент ЕУ зеленим ковид сетрификатима којима се омогућава слободно путовање у ЕУ и унутар ње.
”Ова одлука ступиће на снагу 16. новембра”, најављено је у Комисији.
У ЕК наводе да ће Србија сада бити повезана са ЕУ системом дигиталних ковид сертификата и да ће њени сертификати бити признати под иситим условима као и они издати у чланицама ЕУ.

”Комисија је извршила техничка испитивања која су показала да су сертификати о вакцинацији, тестирању и опоравку против Ковид-19 које издаје Република Србија у складу са системом „Дигитални зелени сертификат“ и да је омогућена верификација аутентичности, валидности и интегритета сертификата. Комисија је, такође, потврдила да сертификати о вакцинацији, тестирању и опоравку од ковида 19 које издаје Република Србија у складу са системом „Дигитални зелени сертификат” садрже потребне податке”, наводи се у одлуци ЕК.

Истовремнео, Србија је прихватила ЕУ ковид сертификат за путовање из ЕУ у нашу земљу.
Међутим, одлука о признавању ковид сертификата из Србије не мења став појединачних земаља о признавању вакцина.
"Свака земља дефинише које вакцине прима и да ли треба ПЦР тест, путник сам мора да се распита о томе која земља признаје одређену вакцину", објаснила је за Б92 Драгана Бећић из Канцеларије за информационе технологије и електронску управу..
"Ако је услов неке земље да не прихвата неку вакцину, онда је неопходан ПЦР тест. Свака земља има своје услове, па је неопходно да се туристи информишу", закључила је она.
У Бриселу наглашавају да је ово још један доказ наставка напора у циљу јачања поверења путника и безбедног путовања унутра и ван ЕУ.
”Као што смо стали уз наше партнере у борби против пандемије, настављамо да радимо заједно на безбедном отварању”, поручио је комесар за проширење ЕУ, Оливер Вархељи.
Одлука о признавању ковид сертификата од стране ЕУ до сада је усвојена за 49 земаља од чега 22 ван ЕУ.
Уз Србију, из региона Западног Балкана ЕУ признаје и сертификате издате у Албанији и Северној Македонији, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала