Зашто је Достојевски толико ценио Србе /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредстављање мурала посвећеног Фјодору Достојевском на Чукарици
Представљање мурала посвећеног Фјодору Достојевском на Чукарици - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
„Кнез Милан српски и кнез Никола црногорски уздајући се у Бога и у своја права кренули су на султана. Србија је изашла на бојно поље уздајући се у своју моћ, али разуме се да она зна да њена судбина зависи у целини од Русије, да само Русија може да је сачува од пропасти у случају велике невоље“, записао је велики руски писац Фјодор Достојевски.
Овај дневнички запис настао у јуну 1876. године један је од цитата који су се нашли на изложби „Петербург Достојевског“ која је отворена у Народној библиотеци Србије.
Попут других руских реалиста Србију је видео попут неког идеала слободе, као и борбе за ослобођење. У “Пишчевим записима” је пратио стање Балкану и како су текли Балкански ратови. Описивао је да Србе доживљава као ослободиоце од Турака, као и ослободиоце Балкана и Европе.
“Мислим да постоје две Србије. Једна је Србија виших кругова, она је нестрпљива и без искуства. Ова Србија није још живела истинским животом, није још показала своју акцију, али већ страсно машта о будућности. Ова Србија има већ своје партије и зна за интриге које понекад добијају невероватне размере. Такве интриге се не можемо срести ни у нацијама које су много старије, веће и кудикамо самосталније, него што је Србија”, написао је Достојевски и додао:

“Међутим, постоји и она народна Србија. Она једино Русе сматра својим избавитељима, својом браћом. Народна Србија руског цара гледа као Сунце, она воли Русе и верује им. На самом крају желим рећи да неће много времена проћи и јавиће се спасоносна реакција, јер су већина Срба ватрене патриоте. Они ће се сетити Руса који су живот поклонили за њихову земљу. Велики руски дух ће оставити своје трагове у њиховим душама, а из руске крви која је проливена у Србији израшће и српска слава. И Срби ће се уверити да је руска помоћ била несебична и да Руси, гинући за Србију, нису имали намеру да је освајају.”
Русија и свет обележавају 200 годна од рођења овог великог писца.
Према подацима УНЕСКО, Достојевски је данас један од најчитанијих писаца у свету, чија су дела преведена на више од 170 језика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала