- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски европосланик: Победничка странка издаје земљу најављујући нови приступ Скопљу

© Фото : Youtube/Дневник/PrintscreenКирил Петков и Асен Василев
Кирил Петков и Асен Василев - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2021
Пратите нас
Победници парламентарних избора у Бугарској – партија „Настављамо промене“, чине издају према својој земљи, изјавио је бугарски европосланик у светлу изјаве лидера те партије о потреби тражења новог приступа у решавању спора са Скопљем.
Изјава је изазвала огорчење бугарског европосланика. Према његовим речима, у речима лидера партије „Настављамо промене“ се чак не помињу националне идеје, а планови у погледу Скопља састоје само у томе да се све „умота у лепо паковање, које нема никакве везе са стварношћу“.

„Очигледно је да је за те људе најважније питање авио-саобраћаја између Скопља и Софије. И ни речи нема о чврстој заштити бугарских националних интерса, нити икаквог предлога о окрутном присвајању историје и свакодневном кршењу људских права“, написао је бивши заменик председника странке ВМРО БНД на својој Фејсбук страници.

Подсетимо, један од председника странке „Настављамо промене“ Кирил Петков и копредседавајући партије Асен Василев испричали су за македонске медије о својим плановима за даљу политику Бугарске према Северној Македонији. Оба кандидата су навела да је неопходан развој саобраћајних веза, као и економских и трговинских односа између две земље. Том приликом Кирил Петков је истакао да колега и он желе нови приступ у решавању проблема са Скопљем.
Министарка спољних послова Бугарске Екатерина Захариева раније је изјавила да Скопље не испуњава услове споразума из 2017. године и захтеве из Оквирног става 2019. године: напуштање говора мржње према Бугарима, тврдње о постојању македонске мањине у Бугарској и слаже се с формулацијом „службени језик Републике Северне Македоније“, или да призна да су македонски језик и нација бугарског порекла.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала