- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров оптужио Америку за трку у наоружању у свемиру и тестирање орбиталног оружја

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2021
Пратите нас
Америка активно развија трку у наоружању у свемиру, Пентагон тестира орбитално ударно наоружање, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
Шеф руске дипломатије подсећа да Америка позива Русију да „разради универзалне норме за истраживање свемира“, али истовремено из неког разлога дуги низ година игнорише иницијативу Русије и Кине о припреми споразума о спречавању трке у наоружању у свемиру.

„Истовремено, саме Сједињене Америчке Државе најактивније развијају ту трку у наоружању. Прошле године су формирали свемирску команду, усвојили свемирску стратегију, а један од њених главних циљева је формулисан као стварање свеобухватне војне предности у свемиру. У циљу реализације те стратегије Пентагон без икаквог обавештавања било кога у орбити тестира ударно-борбено оружје, укључујући лансирање средстава ПРО у орбиту“, упозорио је Лавров.

Министар је подсетио да је ту ситуацију више пута коментарисао руски председник Владимир Путин, истичући да ће „у сфери безбедности када изнад неке земље константно буде ударно наоружање“.
Раније је Стејт департмент саопштио да је Русија јуче тестирала противсателитску ракету, уништивши стари совјетски сателит који је ван употребе. Портпарол Стејт департмента Нед Прајс саопштио је да је тестирање довело до појаве свемирског отпада који је угрозио посаду Међународне свемирске станице. Америка истиче да их Русија није упозорила на тестирање. Министарство одбране Русије сматра лицемерним ове тврдње.
Тестирање нове ракете руског система ПРО у Казахстану - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2021
РУСИЈА
Руска војска: Погодили смо совјетски сателит у свемиру
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала