- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Понашање Пољске неприхватљиво“: Русија спремна да помогне у решавању мигрантске кризе

© AP Photo / Czarek SokolowskiМигранти окружени пољским војницима на граници Пољске и Белорусије
Мигранти окружени пољским војницима на граници Пољске и Белорусије - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2021
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров поручио је да је Русија спремна да помогне у решавању мигрантске кризе на граници Белорусије и земаља ЕУ. Истовремено, белоруска агенција преноси да су председник Белорусије Александар Лукашенко и руски лидер Владимир Путин разговарали телефоном о ситуацији на западној граници Савезне Државе.
„Ми, као што знате, чинимо све како би помогли да се реши та криза. Председника Владимира Путина контактирали су представници низа земаља ЕУ, укључујући Немачку и Француску. Јуче је одржан телефонски разговор са председником Француске Емануелом Макроном. Упућена нам је молба да пружимо помоћ и ми смо спремни да то учинимо“, рекао је Лавров.
Међутим, како је истакао, главна ствар у решавању кризе је успостављање директног дијалога између ЕУ и руководства Белорусије. Лавров је додао да је „добро што је одржан телефонски разговор“ између Лукашенка и Меркелове.

Поступци пољске стране - неприхватљиви

Шеф руске дипломатије такође је истакао да су поступци пољских граничара према мигрантима на граници неприхватљиви.
„Апсолутно је неприхватљиво понашање пољске стране. Мислим да и сузавац и водени топови хици изнад глава миграната у правцу државе Белорусије – све то одражава жељу да сакрију своје поступке. Немогуће је да не схватају да крше све норме међународног хуманитарног права и других споразума светске заједнице. Наравно, они то све разумеју“, оценио је Лавров.
Међутим, руски министар се нада да ће „на пољској страни границе превладати здрав разум“.
Такође је подсетио да је за време медитеранског и балканског мигрантског таласа ЕУ покушавала да реши питање колегијално.
„У овом случају, као прво, Пољска чини недела, а руководство у Бриселу примењује толико отворене, огољене двоструке стандарде да је немогуће да не схвата да само себе доводи у веома непријатан положај“, оценио је руски министар.
Упитан да прокоментарише изјаву председника Литваније Гитанаса Науседе који је рекао да мигранти стижу у Белорусију преко Москве, Лавров је рекао да „уз све дужно поштовање према председницима суверених држава не жели да коментарише те лажне изјаве које се не дају први пут и не само овим поводом, а притом се не наводи ниједна чињеница“.

Разговор Путина и Лукашенка

Како преноси агенција „Белта“, председници су пре свега разговарали о ситуацији на белоруско-пољској граници и о заједничким акцијама усмереним на заштиту граница Савезне државе. Такође се наводи да је Лукашенко обавестио Путина о телефонском разговору са одлазећом канцеларком Ангелом Меркел који је одржан јуче.
Још једна тема разговора била је ситуација у Украјини и непланиране војне вежбе Украјине и Сједињених Америчких Држава код границе Русије и у Црном мору. Председник Русије је обавестио свог белоруског колегу о ситуацији у Црном мору.
Мигранти на граници Белорусије и Пољске - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2021
СВЕТ
Белоруско-пољска граница: Димне бомбе, сузавац и водени топови - мигранти праве „оружје“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала