- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Преминуо Американац који се до последњег даха борио за афирмацију лика и дела Николе Тесле у Америци

© Фото : Уступљено СпутњикуФред Имендорфер
Фред Имендорфер - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2021
Пратите нас
Велики поштовалац лика и дела Николе Тесле и члан управног одбора Теслине научне фондације из Филаделфије (ТНФ) Фред Имендорфер преминуо је у недељу у 66. години.
„Напустио нас је велики борац да српски научник Никола Тесла добије своје заслужно место у Америци, али и широм света“, саопштено је из ТНФ-а.
Председник ТНФ-а Никола Лончар присећајући се сарадње са Имендорфером рекао је да су током свих ових година заједно нашли многе начине и путеве како би промовисали Теслу и како би велики научник добио место у свету које му припада.
Између осталог, њих двојица су ступила у везу са менаџером хотела „Њујоркер“ у Њујорку и остварили заједнички сан да организују конференције у хотелу где је Тесла живео и да у собама 3327 и 3328 унесу више информација, слика и плаката о Тесли, као и да покрену Тесла музеј у лобију хотела.
© Фото : Уступљено СпутњикуПрослава Теслиног рођендана у парку у Филаделфији
Прослава Теслиног рођендана у парку у Филаделфији - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2021
Прослава Теслиног рођендана у парку у Филаделфији
„Често ми је понављао да морамо што више да радимо са младима и њих да подучавамо, као и да наш рад треба да буде волонтерски. Такође, на самом почетку Фред је тражио да идемо у Управу једног од најважнијих историјских места (парка) у Америци и да затражимо дозволу за прославу Теслиног рођендана. Ренџери никад нису чули за Теслу, нити су веровали да је такав човек уопште постојао. Донели смо им гомилу докумената и кад су се уверили у допринос нашег научника развитку човечанства – до дан данас, сваке године, добијамо лиценцу за прославу Теслиног рођендана у Националном историјском парку независности у Филаделфији“, додао је Лончар.
Теслина научна Фондација (ТНФ) из Америке Имендорферу јепостхумно доделила орден „У Духу Тесле“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала