- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Притисак на европску валуту: Аналитичари предвиђају пад евра у односу на долар

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаТабела са девизним курсом на мењачници у Москви
Табела са девизним курсом на мењачници у Москви - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2021
Пратите нас
Евро од 2003. године има јачи курс од долара, међутим сада је европска валута пала на најнижи ниво у последњих годину по дана и износи 1,146 долара, саопштава шефица одељења за макроекономске анализе и финансијска тржишта Центра за стратешка истраживања Наталија Сафина.

„Узрок притиска на европску валуту је то што тржиште све више очекује активније кораке америчких Федералних резерви у правцу пооштравања монетарне политике и, сходно томе, повећање профитабилности на доларска средства. Амерички регулатор је засад само смањио откуп средстава са 120 на 105 милијарди долара у новембру, а у децембру планира да умањи лимит за још 15 милијарди долара“, објашњава аналитичарка.

Према њеним речима, даља политика Федералних резерви довешће до новог јачања долара у односу на корпу светских валута, укључујући и евро.
То значи да ће евро наставити да слаби у односу на долар и тај тренд ће се задржати још годину дана, али не треба очекивати да ће валуте достићи паритет, прецизирала је Сафина.
Евро, према њеним прогнозама, могао би да буде јефтинији од долара ако у Европи настави да се убрзава инфлација и ако се макроекономски показатељи погоршају услед изузетно експанзивне монетарне политике Европске централне банке и рестриктивне реторике америчких Федералних резерви, те повећања референтне каматне стопе.
Међутим, Сафина засад искључује могућност развоја догађаја по овом сценарију у блиској будућности.
Амерички долари, фунте, јапански јен, кинески јуан евро - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Валуте све више клизе, разлог више него опасан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала