- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска војска: Погодили смо совјетски сателит у свемиру

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаТестирање нове ракете руског система ПРО у Казахстану
Тестирање нове ракете руског система ПРО у Казахстану - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2021
Пратите нас
Министарство одбране Русије сматра лицемерним тврдње америчког Стејт департмента и Пентагона који покушавају да оптуже Русију да ствара претњу за Међународну свемирску станицу.
У саопштењу се наводи:
Руска војска је јуче успешно извела тестирање, услед чега је неисправна руска свемирска летелица „Целина-Д”, која је била у орбити од 1982. године - уништена.
Сједињене Државе поуздано знају да фрагменти настали уништењем сателита нису и неће представљати претњу за орбиталне станице, летелице и свемирске активности.
Раније су слична тестирања у свемиру већ извели САД, Кина и Индија.
Сматрамо лицемерним изјаве Стејт департмента и Пентагона, који су покушали да оптуже Русију да ствара „ризике“ за космонауте МКС-а и позвали на развој универзалних норми за истраживање свемира.
Дуги низ година Русија позива САД и друге силе да потпишу споразум о спречавању постављања оружја у свемир, али САД и њихови савезници то блокирају.
Истовремено, 2020. године, САД су створиле Свемирску команду и усвојиле свемирску стратегију, где је један од главних циљева стварање свеобухватне војне предности у свемиру, Пентагон се активно развија и без обавештења тестира најновије ударно-борбено оружје у орбити.
▪ Акције Сједињених Држава се оцењују као претња, због чега Министарство одбране Русије врши планиране активности на јачању одбрамбених способности, искључујући могућност изненадног нарушавања безбедности земље у свемирском сектору и на терену постојећим и перспективним иностраним свемирским средствима.
Раније је Стејт департмент саопштио да је Русија јуче тестирала противсателитску ракету, уништивши стари совјетски сателит који је ван употребе.
Стателит у Земљиној орбити - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Вашингтон: Русија тестирала противсателитску ракету - одговорићемо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала