- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата о „надреалној“ ситуацији на белоруско-пољској граници: Није на част Пољској и ЕУ

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаМигранти на белоруско-пољској граници
Мигранти на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2021
Пратите нас
Ситуација на граници Белорусије и Пољске на којој су концентрисани мигранти са Блиског истока поприма црте надреализма, изјавио је стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов. Како каже, дешавања на граници нису на част ни Пољској, ни ЕУ.
„Све би то изгледало као елементи научне фантастике, да нису у питању стварни људи који пате, а неки чак и гину тамо. Оно што се дешава на граници није на част ни Пољској, ни Европској унији, ни свима који су укључени у тај ланац догађаја“, рекао је он за телевизију „Русија 24“.
Чижов сматра да је мигрантска криза која је окупила земље ЕУ око Пољске требало да заустави проблем са избеглицама. Међутим, то није десило, навео је руски дипломата.
„Чини се да је ова криза на граници, која је из нужде окупила Европску унију око Варшаве, требало некако да заустави и минимизира ту ситуацију, али, нажалост, очигледно осећај мере у Пољској није својствен свима“, истакао је стални представник Русије при ЕУ.

О „Северном току 2“

Истовремено, Чижов се осврнуо на ситуацију са „Северним током 2“, рекавши да Москва није чула политичке изјаве Берлина у погледу суспендовања сертификације гасовода.
„Што се тиче званичног става пре свега Немачке, која је реципијент пројекта 'Северни ток 2', за сада нисмо чули никакве политичке изјаве у вези са тим“, каже он.
С тим у вези, рекао је да не види везу између суспендовања сертификације гасовода и мигрантске кризе.
„Мислим да те везе нема, не бих доносио тако исхитрене закључке. Ради се, пре свега, о сертификацији, а затим не о замрзавању, већ о обустави. Искрено речено, треба схватити са чиме је то повезано пре извлачења закључака“, објаснио је дипломата.
Немачки регулатор (Федерална мрежна агенција) раније је саопштио да обуставља сертификацију „Норд стрим 2 АГ“, као независног оператера гасовода „Северни ток 2“. Регулатор је објаснио да ће процес сертификације бити настављен када оператер са седиштем у швајцарском граду Цуг преда основни капитал, везан за гасовод, немачкој „ћерки“.
Мигранти окружени пољским војницима на граници Пољске и Белорусије - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2021
РУСИЈА
„Понашање Пољске неприхватљиво“: Русија спремна да помогне у решавању мигрантске кризе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала