Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Тачијеви адвокати жалбом оспоравају суд и његов мандат

© AP Photo / Mike CorderСпецијални суд у Хагу за злочине ОВК
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2021
Пратите нас
Браниоци некадашњег првог човека ОВК и бившег председника привремених институција у Приштини Хашима Тачија уложили су данас жалбу на одлуку судије којом је одбио њихове захтеве за обустављање поступка и одбацивање оптужнице, а у којима су оспоравали легитимитет и законитост тог суда, његово оснивање, форму оптужнице и друго.
Жалбом од Апелационог већа Специјализованих већа Косова (СВК) траже да утврди да је истекао мандат тог суда, као и да су повређена Тачијева права "толико да би наставак процеса против њега фундаментално нарушио смисао вођења овог поступка".
Поред осталог у жалби, написаној на 20 страна, браниоци су навели да тај суд (СВК) не испуњава захтеве из Европске конвенције о људским правима, јер није независан и непристрасан.
"Одбрана тврди да је Закон о СВК (који је изгласала скупштина у Приштини) створио оно што у пракси важи за ванредни суд и да СВК не испуњава гаранције независности и непристрасности, јер Закон о не предвиђа адекватна правила у погледу састава и начина именовања његових чланова, дужину радног стажа, разлоге за изузеће, одбијање и разрешење његових чланова", наводи се у поднеску Тачијеве одбране.
Други основ жалбе тиче се права на суђење у разумном року,а за који тврде да га нема јер је Тачи наводно под сумњом још од 7. јануара 2011. године када је објављен извештај Специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија о трговини људским органима у јужној српској покрајини.
Браниоци даље негодују што је Мартијев извештај укључен као "темељни документ тог суда" јер се, како тврде, на тај начин Тачију крши претпоставка невиности.
У извештају је, поред осталог, Марти осудио „монструозне злочине”, изразио „осећај моралног беса” читајући извештаје о Тачију као "кључном играчу у косовској мафијашкој структури организованог криминала, подсећају Тачијеви адвокати. Даље додају да се у, за њих спорном извештају Дика Мартија, наводи да су 'извори из прве руке' веродостојно указали на Тачија и друге чланове његовог најужег круга, да су они наредили, а у неким случајевима и лично надгледали, атентате, притворе, премлаћивања и испитивања". Тачијеви адвокати на крају су поновили и ранију тврдњу да је према Уставу Косова мандат том суду истекао 3. августа 2020. године, што би значило да она уопште не могу да раде нити да било коме суде.
"Налаз судије да привремени мандат суда и тужилаштва није истекао 3. августа 2020. године, заснива се на неразумевању процеса уставне контроле кроз које се процењују закони и амандмани на Косову. Неузевши у обзир процедуру и правно дејство разматрања Уставног суда, судија је направио грешку у примени права која је учинила погрешном и његову одлуку о привременом мандату СВК", навели су адвокати.
Осим Тачијевих, жалбе су уложили и браниоци друге тројице оптужених у истом случају, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија.
Весељијеви адвокати жалили су се због кршења уставних права окривљеног, док су Сељимијеви и Краснићијеви жалбе поднели због форме оптужнице.
Специјализовано тужилаштво Косова терети их да су кривична дела, која им се стављају на терет, извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Чахану, у северној Албанији.
Та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.
У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада против лица за које се сумњало да су били против ОВК, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала