- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Вишечасовни видео разговор Бајдена и Си Ђинпинга - да ли су сада односи мање напети

© AFP 2023 / ALEX WONGЏозеф Бајден и Си Ђинпинг
Џозеф Бајден и Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2021
Пратите нас
Током вишечасовног видео разговора, амерички председник Џозеф Бајден и кинески лидер Си Ђинпинг истакли су одговорност својих држава према свету и потребу да се избегну сукоби.
"Чини ми се да је наша одговорност као лидера Кине и Сједињених Америчких Држава да обезбедимо да надметање између наше две земље не прерасте у сукоб, било намерно или ненамерно. Држимо се само једноставног, директног надметања", рекао је Бајден, преноси Ројтерс.
САД и Кина се не слажу, између осталог, око порекла пандемије корона вируса, правила трговине и конкуренције, ширења нуклеарног арсенала Пекинга, односа према Тибету и појачаног притиска Кине на Тајван.
Си је назвао Бајдена својим "старим пријатељем" и рекао да две стране морају повећати комуникацију и сарадњу како би решавале многе изазове са којима се суочавају, али Бајден је још раније оспорио карактеризацију њиховог односа као старог пријатељства.
У јуну је један новинар питао Бајдена (78) да ли би могао да назове Сија "старим пријатељем", а Бајден је одговорио:
"Хајде да расчистимо нешто. Ми се добро знамо, али нисмо стари пријатељи. У питању је чист посао".
Уочи јучерашњег састанка портпаролка, Беле куће Џин Псаки је, упитана да прокоментарисе ову размену два председника, рекла: "Па... могу да потврдим... он га још увек не сматра ''старим пријатељем'', тако да остаје доследан".
Говорећи преко преводиоца, Си је рекао да Кина и САД као две највеће светске економије и сталне чланице Савета безбедности УН, морају да оснаже комуникацију и сарадњу.
Бајден је обећао да ће се позабавити питањима која изазивају забринутост, укључујући људска права и друга питања у индо-пацифичком региону, додавши да он и Си никада нису били "тако формални једно с другим”.
Кинески председник Си Ђинпинг је рекао председнику Бајдену да ће Пекинг морати да предузме "одлучне мере" ако снаге "протајванске независности" пређу "црвену линију", објавили су кинески државни медији, након видео састанка двојице лидера.
Јучерашњи разговор, који је иницирао Бајден, имао је за циљ да односе две земље уравнотежи и учини их мање напетим.
Амерички председник се широко осмехнуо када се кинески председник појавио на великом екрану у сали за конференције, а јучерашњи разговор је био први лицем у лице откако је Бајден постао председник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала