- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Кијев усваја законе који противрече Минским споразумима, а сада оптужује Москву

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2021
Пратите нас
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова осврнула се на саопштење Кијева о указу председника Русије Владимира Путина о Донбасу, истакавши да је Кијев тај који је усвајао законе који су у супротности са Минским споразумима за решавање сукоба у региону.

„У лажи су кратке ноге. Кијевски режим је тај који је усвајао законе који су у супротности са Минским споразумима, више пута је довео у питање релевантност (Минског) пакета мера, а такође није испунио ништа од онога што је био дужан да испуни како у складу са самим документом, тако и у складу са одлукама које су доношене касније у оквиру 'нормандијског формата'“, подсетила је Захарова.

Руски председник Владимир Путин потписао је раније указ о пружању хуманитарне подршке становништву самопроглашене Доњецке и Луганске Народне Републике. Према указу, у Русији се признају сертификати о пореклу робе издати у ДНР и ЛНР и дозвољава се да буду у рангу са руском робом у државним набавкама. Документ такође укида извозне и увозне квоте за робу која се премешта из Русије у ДНР и ЛНР и из њих.
Након тога је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба изјавио да указ руског председника противречи Минским споразумима. Како каже, очекује од Француске и Немачке осуду тог документа.
Подсетимо, у главном граду Белорусије у фебруару 2015. године потписан је документ под називом „Пакет мера за реализацију Минских споразума“, који се чешће назива „Мински споразуми“ или „Минск 2“, за разлику од Минског протокола и Минског меморандума, потписаних у септембру 2014. године. Споразум Минск 2 требало би да допринесе прекиду борбених дејстава између Украјине и непризнатих република створених на територији Доњецке и Луганске области и да постави темеље за мирно политичко решавање сукоба.
Гранични прелаз у самопроглашеној Луганској Народној Републици - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
РУСИЈА
Донбас захвалан Путину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала