- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Да ли ће свемир постати поприште рата и како то може да утиче на Србију?

CC0 / Pixabay / Рат у свемиру - илустрација
Рат у свемиру - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
Пратите нас
Још од хладног рата свемир је место надметања и показивања супремације у технолошком и научном смислу.
Да ли је дозвољено нуклеарно наоружање поставити на небеска тела? Шта ако дође до судара сателита или сукоба астронаута? Овим питањима бави се свемирско право. Ипак, регулативе свемирског права укључују и многе активности на Земљи, без којих не можемо да замислимо свакодневни живот.
Многи правни факултети у свету уврстили су област свемирског права у своје програме. Ова област међународног јавног права је значајна и за државе које немају капацитете за слање људи и сателита у космос.
„Немање капацитета од стране малих држава за истраживања у свемиру или уопште за свемирске активности то је једна врста мита, рекао бих. Наиме, чак и наше комшије, Бугарска и Румунија, на пример, имају своје свемирске програме. И Србија има капацитете, а има чак, и одређену врсту техничке компетентности за свемирске активности. Оно што би држава могла да учини, јесте да се направи нека врста националне стратегије за свемирске активности", сматра Марко Пајовић из Фондације „Србијан кејс фор спејс“.
Још од Хладног рата свемир је место надметања и показивања супремације у технолошком и научном смислу. Међутим, 2019. године основане су Свемирске снаге Сједињених Држава за војне подухвате у свемиру. Стварање такве формације могло би да значи да ће попут мора, копна и ваздушног простора, и свемир у будућности постати поприште рата.
„Национална свемирска политика из 2020. године врло експлицитно говори да је свемир нова ратна арена. Такође, та стратегија каже да ће се Американци вратити на Месец средином двадесетих година овог века и да ће послати човека на Марс већ тридесетих година. Тако да већ сада видимо те неке будуће обрисе свемирске трке у наоружању“, наводи Богдан Стојановић из Института за међународну политику и привреду за РТС.
Споразум о Месецу из 1979. године забрањује било какве комерцијалне активности на нашем сателиту и другим небеским телима, али га нису потписале водеће свемирске силе – Русија, Кина, САД и Индија. Државе које имају новца, моћи ће да набављају сировине са других небеских тела.
„Један мањи астероид поседује сировине у вредности око 300 милијарди. Значи, кажу да су сви астероиди који ће у некој догледној будућности бити доступни, уколико се развије систем екстракције ресурса кобалта, никла, бакра, злата... Да ће то бити у вредности од неких 700 квинтилиона. То би било као да сваки човек има 95 милијарди долара. То је толика сума у питању и једноставно бих искључио могућност да ће се државе добровољно одрећи таквих могућности“, додаје Стојановић.
Међународно свемирско право је настало како би се смањиле тензије у време вртоглаве свемирске трке између Совјетског Савеза и Сједињених Држава. У будућности, принцип мирољубивости и сарадње држава мораће да се поштује како бисмо као цивилизација опстали.
Рат у свемиру - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2019
Квар на компјутерском систему може да изазове рат на Земљи и у свемиру
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала