- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Дубока подела на врху Беле куће: Да ли је Бајден склонио потпредседницу

© AP Photo / Kevin WolfЏо Бајден и Камала Харис током њеног полагања заклетве у Сенату 2017. године
Џо Бајден и Камала Харис током њеног полагања заклетве у Сенату 2017. године - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
Пратите нас
Амерички председник Џо Бајден скрајнуо је потпредседницу Камалу Харис, у време док њен рејтинг драматично пада и када се појављују гласови како би она могла да буде будући председнички кандидат Демократа на изборима 2024. године.
Харисова, прва жена на месту потпредседника САД, нема подршку Бајдена и осећа се изолованом у Белој кући, наводе амерички медији.

Низак рејтинг Харисове и Бајдена

Један од бивших сарадника америчке потпредседнице види разлоге у њеном афроамеричком пореклу, али и томе што се ухватила у коштац са оним са чиме остатак Беле куће није хтео, као што је мигрантска криза на граници са Мексиком, па је тако примила највише удараца.
Због тога Харисова има рекордно низак потпредседнички рејтинг од само 28 одсто подршке, док Бајден има подршку од 38 одсто, наводе медији у САД.
Криза у односима прве и друге особе САД, према наводима америчких медија, види се у томе што Бајден, који има 78 година, још није пружио подршку могућој кандидатури Харисове за председницу, али и у томе што је јавно подржао секретара за транспорт Пита Бутиџиџа у вези са његовим изјавама о кризи у сектору логистике, а он слови такође за могућег демократског председничког кандидата.

Бела кућа замера Харисовој бројне гафове

Сарадници Харисове фрустрирани су и због тога што она није добила јасне задатке којима би се бавила. Иако јој је у руке убачен врућ кромпир кризе са мигрантима, осим посете Мексику и Гватемали и обиласка Ел Паса, Харисова је била скрајнута и са тог питања, наводи „Њујорк пост“. Прошлог месеца, када су се државни секретар Ентони Блинкен, главни тужилац Мерик Гарланд и шеф унутрашње безбедности Алехандро Мајоркас срели са мексичким колегама, Харисова је била у Њу Џерсију где је промовисала Бајденов план социјалних давања.
Према наводима америчких медија, Бела кућа је била фрустрирана начином на који се Харисова бавила мигрантском кризом. Посебан повод био је интервју за „Ен Би Си“, у ком се Харисова смејала и шалила на питања у вези са мигрантском кризом која потреса јужну границу САД.
Харисовој се замерају и други гафови, као што је њен твит пред викенд посвећен Дану сећања. Она је у њему Американцима пожелела „да уживају у дугом викенду“, не помињући уопште одавање почасти жртвама ратова.
Такође, проблематично је и њено обраћање студентима, када је на констатацију једнe од њих да „Израел спроводи етничко чишћењепрокоментарисала да „њена истина не треба да буде забрањена“.
Харисова није присуствовала ни већини Бајденових састанака са члановима Конгреса којима је требало обезбедити инфраструктурно финансирање вредно 1.200 милијарди долара. У тренутку најважнијих састанака, Харисова је била у посети одељењу НАСА у Мериленду.

Одбрана и могућност смене

Да нешто не штима у односима Бајдена и Харисове, потврдила је и њена дугогодишња пријатељица и функционерка у Калифорнији Елени Коуналакис.
„Природно је да ми који је знамо, знамо и колико онда више може да уради него што јој је тренутно понуђено. Одатле и долази фрустрација“, рекла је она.
Из канцеларије Харисове демантовали су наводе о неслагању.
Одбрани Харисове придружила се и портпаролка Беле куће Џен Псаки, која је на Твитеру написала како је „потпредседница витални партнер председника“, али и „истакнути лидер који је преузео кључне изазове са којима се земља суочава“.
Како наводи Фокс њуз, Бела кућа је сазвала састанак председничког кабинета прошлог петка, када Харисова уопште није била у САД.
Овај медиј чак тврди да Демократе у Конгресу припремају могућност нечега „што се није догодило много, много година - потврђивања новог потпредседника“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала