- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Епрувете са вирусом великих богиња нађене у америчкој лабораторији

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Уђи у базу фотографијаАнализа крви на постојање антитела на вирус корона
Анализа крви на постојање антитела на вирус корона - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
Пратите нас
Неколико епрувета са ознакама „велике богиње“ откривено је у истраживачком центру у Пенсилванији, наводе из америчког Центра за превенцију и контролу болести (ЦДЦ).
Не постоје никакве индикације да је неко био изложен садржини замрзнутих епрувета", рекли су за Си-Ен-Ен из ЦДЦ-а.
Замрзнуте епрувете са ознаком „велике богиње“, заједно са 10 епрувета вируса vaccinia, случајно је пронашао лаборант док је чистио замрзивач у установи која се бави истраживањем вакцина у Пенсилванији.
ЦДЦ у сарадњи са полицијом истражује случај, а чини се да је садржина епрувета нетакнута.

„Лабораторијски радник који их је открио носио је заштитну опрему. Чим сазнамо више информација, обелоданићемо их“, истакли су из Центра за превенцију и контролу болести.

Велике богиње изазивају два соја вируса вариоле (variola major и variola minor). Варијанта variola major је озбиљнији и заразнији облик, чија је смртност око 30 одсто код одраслих и још већа код деце.
Само у 20. веку од великих богиња умрло је између 300 и 500 милиона људи. Такође, када су европски колонизатори први пут дошли у додир са домороцима Новог света, пренели су им вирус богиња за који они нису имали природан имунитет.
Сматра се да је смртност од великих богиња код домородачког становништва била око 90 одсто. Вирус је збрисао огроман проценат укупне популације.
Пошто је домаћин вируса искључиво човек, великим напорима Светске здравствене организације и масовном вакцинацијом велике богиње званично су проглашене искорењеним 1979. године.
Људи се више не вакцинишу против њих, а примерци вируса се сада могу наћи у епруветама у истраживачким лабораторијама, пренео је РТС.
У лабораторији за истраживање вируса Центра за превенцију и борбу против сиде и заразних болести спроводе се истраживања крви животиња и људи на присуство вируса свињског и птичјег грипа. - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
ДРУШТВО
Победила ХИВ: Имуни систем Аргентинке се сам изборио са вирусом
ММР вакцина против богиња - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2020
Kако су искорењене велике богиње - једина епидемија коју је човек победио вакцином
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала