Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Санкт Петербург је увек ту за вас“: Порука руског губернатора који је стигао у Београд /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићГрадоначелник Београда Зоран Радојчић и губернатор Санкт Петербурга Александар Беглов
Градоначелник Београда Зоран Радојчић и губернатор Санкт Петербурга Александар Беглов - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
Пратите нас
Споменик Александру Невском биће откривен у порти цркве Александра Невског у Београду током званичне посете делегације Санкт Петербурга, која је данас допутовала у тродневну посету српској престоници.
То је најавио градоначелник Београда Зоран Радојичић који је на аеродрому "Никола Тесла", заједно са амбасадором Руске федерације у Србији Александром Боцан-Харченком, дочекао делегацију Санкт Петербурга, предвођену губернатором Александром Дмитриевичем Бегловим.
Радојичић је изразио задовољство што је делегација Санкт Петербурга у посети српској престоници.
"Ми смо у септембру имали прилику и част да будемо гости Санкт Петербурга и губернатора Беглова, где смо провели предивне тренутке, имали братско гостопримство и диван боравак у том граду", рекао је Радојичић.
Та посета је, додао је, била посвећена пре свега обележавању осам векова од рођења Александра Невског и откривању његовог споменика у санктпетербуршкој лаври Светог Александра Невског, али и потписивању Споразума о сарадњи Београда и Санкт Петербурга, којим су дефинисани наредни кораци у тој сарадњи.
"Током ове посете делегације Санкт Петербурга имаћемо пуно заједничких активности, састанака и даљих договора око реализације споразума који смо потписали", рекао је Радојичић.
Беглов је истакао да су Руси и Срби братски народи које веже вековна традиција.
"Санкт Петербург је увек ту за вас", истакао је Беглов након полагања венаца на споменик Ослободиоцима Београда и споменик Црвеноармејцу.
Изразио је задовољство што ће споменик Александру Невском бити откривен и у Београду.
"Ова два споменика Александру Невском, које сада имамо у Београду и Санкт Петербургу, представљају духовну везу која нас веже", рекао је Беглов и изразио уверење да ће сарадња два града бити успешна у свим сферама.
Губернатор је захвалио српском народу, председнику Србије Александру Вучићу и градоначелнику Београда Радојичићу што чувају сећање на српске и руске хероје.
„Овде има много потомака оних који су се родили и живели у Санкт Петербургу, али стицајем тешких околности нашли су свој вечни мир овде“, рекао је Беглов, подсетивши да се на овом гробљу сахрањени они који су погинули током Првог и Другог светског рата.
Церемонија откривање бисте Александра Невског у четвртак биће одржана после литругије уз учешће патријарха српског Порфирија.
Биста Александра Невског - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
ДРУШТВО
Поклон Петербурга: Овако ће изгледати биста Александра Невског у Београду /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала