- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Лов у мутном подстиче инфлацију: Гувернерка тврди да неки трговински ланци вештачки подижу цене

CC0 / Pixabay / Колица у продавници
Колица у продавници - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
Пратите нас
Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије, изјавила је данас да поједини трговински ланци користе привремени раст инфлације и неоправдано и вештачки подижу цене и поручила им да морају да буду свесни да то може да им се врати као бумеранг.
Табаковићева је, одговарајући на питања новинара у НБС, где је представљен новембарски извештај о инфлацији, казала да је 31. октобра купила кафу "стронг" од 200 грама која је коштала 239 динара и показала тај рачун, наводећи да је после само две недеље та иста кафа коштала 369 динара.
Толико поскупљење је недопустиво, нагласила је Табаковићева.
Каже да је затим анализирала цене тог производа у трговинским ланцима са њихових сајтова и утврдила да се крећу од 234 до чак 374 динара.
„Користе психолошки моменат и нису свесни да тренутна корист производи много већу штету. Они који овако „лове у мутном“покушавају да створе спиралу инфлације“, рекла је Табаковићева.
Истиче да поједини трговци посматрају ову ситуацију са инфлацијом себично и не схватају да то може да буде „један бумеранг који ће им се вратити кроз неоправдано повећану цену сировина“, као и да могу да остану без купаца.
Гувернерка је рекла да НБС не занемарује утицај психолошког момента, али да га нити потцењује нити прецењује, с обзиром да се у централној банци инфлацијом баве људи који имају искуства са хиперинфлацијом коју је наша земља имала деведесетих година.
Подсетила је да је држава реаговала и са ограничавањем цене хлеба.
Табаковићева каже да се скоро све земље света плаше инфлације, пошто је она код многих већа него у претходним деценијама.
„У свим земљама постоји тај страх, али важно је не подлегати паници“, рекла је гувернерка и поручила да ће централна банка Србије учинити све да се не дође до велике инфлације у нашој земљи, пренео је Танјуг.
Штампање пара - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
ЕКОНОМИЈА
Раст цена у Србији још није екстреман, али шта ако запрети спирала инфлације
Економија - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
ЕКОНОМИЈА
Скок инфлације у октобру: Шта је највише поскупело
Инфлација - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Инфлација у еврозони највиша у последњих 13 година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала