- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лукашенко и Меркелова договорили следећи корак за решавање мигрантске кризе

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаМигранти на белоруско-пољској граници
Мигранти на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
Пратите нас
Белоруски председник Александар Лукашенко је други пут ове недеље разговарао телефоном са в. д. немачког канцелара Ангелом Меркел о мигрантској кризи. Обоје су дошли до закључка да би криза на граници требало да се размотри на нивоу Белорусије и ЕУ.

„Разговор се тицао ситуације на граници Белорусије са земљама Европске уније. Након детаљног разговора о мигрантској проблематици, стране су дошле до одређеног разумевања – како поступати и кретати се даље у решавању актуелних питања. Сложили су се да проблем у целини треба да се изнесе на нивоу Белорусије и ЕУ“, преноси агенција БелТа.

С тим у вези, договорено је да ће надлежни званичници овлашћени са обе стране, одмах ступити у преговоре у циљу решавања постојећих проблема.
„Меркелова је указала да је неопходно обезбедити хуманитарну помоћ мигрантима и могућност њиховог враћања кући уз подршку канцеларије Високог комесаријата УН за питања избеглица, Међународне организације за миграције, као и сарадњу са Европском комисијом“, изјавио је портпарол немачке владе Штефен Зајберт.
Истовремено, портпаролка белоруског лидера Наталија Ејсмонт саопштила је да Лукашенко у разговору са Меркеловом није разговарао о санкцијама и „признању“. То би за њега било испод части, објаснила је портпаролка.
Она је имала у виду речи министарке спољних послова Естоније Еве Марије Лијметс која је нешто раније изјавила да је Лукашенко наводно обећао Европској унији да ће окончати мигрантску кризу у замену за његово званично признање као председника Белорусије и укидање санкција.
„Председнику би било испод части да покреће таква питања током разговора или да износи сличне услове. Није било ни речи о санкцијама, а камоли о неком 'признању' током разговора, тим пре јер за белоруско друштво, које је изабрало Лукашенка за председника државе, такво питање не постоји“, истакла је.
Према њеним речима, такви наводи естонске стране значе да они у принципу не знају ништа о процесу који се сада води за решавање избегличког проблема, као и да би естонска министарка требало да има у виду да се транскрипти тих разговора чувају и у Белорусији и у Немачкој.
Нека се обрате својим партнерима у Европској унији, где можда могу да им пруже поуздане информације, додала је портпаролка.
Како се наводи, Лукашенко и Меркелова су се договорили да наставе да одржавају контакте.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала