- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Договор са Украјином потврђује повећавање активности Британије на границама Русије

© Sputnik / Алексей КуденкоЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
Пратите нас
Споразум између Велике Британије и Украјине о зајму у војне сврхе представља још један доказ повећања британске активности у близини граница Русије, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Као што знате, не ради се о чамцима за разоноду, па чак ни о јахтама, ни о могућности неке индустријске употребе у интересу грађана ове земље... Ради се о правној формализацији билатералног споразума о сарадњи у војној и војно-техничкој области“, рекла је Захарова коментаришући недавно потписани оквирни споразум између Велике Британије и Украјине.
„Овај фактор сматрамо још једним практичним доказом јачања британске војне активности у државама које се граниче са Русијом, а посебно у Украјини“, истакла је она.
Коментаришући недавне изјаве руководства британског Форин офиса који је, између осталог, окривио Москву за кризу на белоруској граници, портпаролка је истакла да би „било боље да британски Форин офис и његови руководиоци нормализују међудржавне односе са нашом земљом“.
Захарова је истакла да британска страна намерно игнорише хуманитарну основу тренутне ситуације.
Амбасадор Украјине у Великој Британији Вадим Пристајко је 13. новембра у име владе потписао украјинско-британски оквирни споразум којим је Кијеву предвиђен зајам од 1,7 милијарди фунти. Документ предвиђа издвајање средстава за изградњу осам ракетних чамаца, набавку два миноловца од Велике Британије и изградњу две поморске базе у Украјини.
Договори о развоју и јачању украјинске морнарице постигнути су током посете председника Владимира Зеленског Великој Британији 2020. године, када је потписан меморандум о интензивирању сарадње Кијева и Лондона у војној и војно-техничкој области. Он подразумева прикупљање финансијских средстава од Британске извозно-кредитне агенције у износу од 1,25 милијарди фунти.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала