- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Нема никаквих додатних снага на граници са Украјином

© Sputnik / Алексей КуденкоЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
Пратите нас
Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова демантовала је тврдње Вашингтона да Москва наводно концентрише трупе на граници са Украјином.
Она је скренула пажњу да се, за разлику од јединица америчке војске које организују војне вежбе на Црном мору, премештање руских трупа одвија на сопственој територији.
„У близини Украјине нема сувишне концентрације снага и средстава“, рекла је Захарова на редовном брифингу.
Она је додала да Москва не искључује могућност да изјаве НАТО-а о појачаној војној активности Русије на граници са Украјином имају за циљ да прикрију и оправдају активности алијансе у близини руских граница.
Захарова је подсетила на бродова НАТО-а на Црном мору и додала да се нада „да у Вашингтону постоји здрав разум“, истакла је дипломата.
„Ово је, наравно, отворени покушај да се тестира руска реакција, појачају тензије у црноморском региону... Све се то уклапа у концепт обуздавања, стварања неких веома агресивних ситуација, дестабилизације ситуације уопште... Све то доводи до смањења предвидљивости и озбиљно повећава ризик ескалације. Желимо да се надамо да у Вашингтону постоји здрав разум и да ће, ако постоји, превладати над неодговорним плановима за постизање доминације на Црном мору“, истакла је она.
Портпарол Пентагона Џон Кирби изјавио је у понедељак да Сједињене Америчке Државе прате забрињавајућа кретања руских војних снага дуж границе са Украјином. Портпарол Пентагона додао је да неће детаљније коментарисати ову ситуацију, позивајући се на то да не жели да објављује обавештајне податке.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније је информације западних медија о „плановима Русије да изврши инвазију на територију Украјине“ назвао „празним и неоснованим“ подизањем тензија. Он је нагласио да премештање руских оружаних снага преко територије Русије никога не би требало да забрињава, јер Русија ни за кога не представља претњу.
Раније је Шеста флота америчке морнарице саопштила да је водећи командни брод „Маунт Витни“ кренуо ка Црном мору ради извођења заједничких операција са снагама НАТО-а. На броду се налази особље из штаба Шесте флоте америчке морнарице и команде поморских ударних снага и снага за подршку НАТО-а.
Руско-таџикистанске војне вежбе у Таџикистану - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
РУСИЈА
Америка забринута због руских трупа код украјинске границе: Не знамо намере Москве
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала