- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва спремна да настави да пружа помоћ Јеревану и Бакуу

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
Пратите нас
Русија је спремна да даље помаже Јерменији и Азербејџану у одржавању мира и стабилности у региону и позива их на уздржаност, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Из изјава званичних представника Бакуа и Јеревана јасно је да стране дијаметрално супротно описују ситуацију и оптужују једна другу за оно што се догодило (гранатирање војних положаја). Русија је у контакту и са Азербејџаном и са Јерменијом како би се ситуација смирила… Настављамо заједнички рад на отклањању тензија. Позивамо обе стране на уздржаност, да не дозволе нове инциденте, да све спорове решавају искључиво политичким и дипломатским путем. Спремни смо да наставимо да помажемо странама у интересу одржавања мира и стабилности у региону“, објаснила је она.
Захарова је подсетила да је раније председник Русије Владимир Путин разговарао са јерменским премијером Николом Пашињаном, док је руски министар одбране Сергеј Шојгу разговарао са својим азербејџанским и јерменским колегама.
„Као резултат ових посредничких напора, сукоби су синоћ престали“, рекла је она.
„Недавни догађаји потврђују значај што скоријег покретања процеса разграничења и накнадне демаркације јерменско-азербејџанске границе, као и (значај) почетка рада одговарајуће комисије на основу раније поднетих руских предлога“, рекао је дипломата.
Коментаришући могућност да Русија употреби механизме ОДКБ и Уговора о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи између Руске Федерације и Јерменије, који је закључен 1997. године, Захарова је напоменула да Русија „озбиљно схвата и своје билатералне и мултилатералне обавезе“.
„Као што сам већ рекла, преко билатералних линија се воде консултације. Што се тиче ОДКБ-а, према нашим информацијама, они помно прате ситуацију на јерменско-азербејџанској граници“, додала је портпатолка.
У уторак су се између оружаних снага Јерменије и Азербејџана у пограничним деловима Сјуникске области Јерменије водиле интензивне борбе. Јереван је саопштио да је азербејџанска војска покренула офанзиву дубоко на територију Јерменије. Под претњом се нашао државни ауто-пут који повезује главни град Јерменије са јужним регионима земље и Ираном. Баку је окривио Јерменију за дешавања, оптужујући јерменске оружане снаге за провокацију. Како је саопштило Министарство одбране Азербејџана, јерменски војници напали су положаје азербејџанске војске.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала