- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Пецамо се у замке“: Мило се огласио о међународној афери у којој се помиње, тужилаштво реаговало

© AP Photo / Darko VojinovicМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
Пратите нас
Специјално државно тужилаштво Црне Горе формирало је предмет и покренуло истрагу поводом навода у вези са афером међународног прања новца, у којој је албански нафтни тајкун Резарт Тачи помињао председника Црне Горе Мила Ђукановића.
Тачи је поменуо црногорског председника Мила Ђукановића у контексту међународног прања новца и сумњивих исплата у вези са италијанским држављанима Франческом Зумом и Фабриом Петручелијем, преноси РТЦГ.

Истрага о прању 22 милиона евра

„Више информација и података није могуће саопштити ради заштите интереса кривичног поступка“, наводи се у одговору који је РТЦГ-у послала специјална тужитељка Сања Јовићевић.
Суд у Палерму истражује јесу ли Тачи и неколико италијанских држављана опрали више од 22 милиона евра.
„Када смо чули да се помиње албански бизнисмен, питали смо колеге из Италије да нам пошаљу пресуду суда у Палерму. Наравно, био сам фокусиран на Албанију будући да су Резарт Тачи и друге особе веома познати у Албанији. Помиње се и банка брата Мила Ђукановића и путовање од Тиране до Подгорице и назад. Ово је одлука суда, а ја и даље чекам читав документ о овом случају, јер се у њему помињу многе утицајне особе из Албаније, као и Црне Горе“, казао је албански новинар Тими Самарџиу, који је први дошао до информација о овом случају.
Из Прве банке негирали су медијске наводе којима се доводе у везу са овом афером, који, како кажу, „наносе штету њеним акционарима“.
Председник Црне Горе Мило Ђукановић казао је да ће се радо одазвати позиву Специјалног државног тужилаштва у вези са наводима да га је албански нафтни тајкун поменуо у контексту међународног прања новца и сумњивих исплата.

Ђукановић: Радо ћу се одазвати позиву тужилаштва

„И ја сам као и ви информисан да је СДТ формирало предмет. Радујем се томе и радујем се ефикасном поступању СДТ-а као и увек до сада. Радо ћу се одазвати позиву сваког државног органа јер желим на тај начин да дам пример како треба поступати уколико искрено желимо да успоставимо ефикасну владавину права у нашој земљи“, казао је Ђукановић. Он је додао да је на ову тему мање више све речено.
„Саопштено је из Кабинета председника да је реч о потпуно исконструисаној афери, да не знам о којим се лицима ради, нити сам на било који начин са тим лицима икада имао икакав контакт. Као и ви прочитао сам и реакцију банке која се помиње која је саопштила да никада није имала било какав пословни однос и да ти људи нису њихови клијенти“, казао је Ђукановић.
Сматра да је реч о комплетном фалсификату.
„Није никакво изненађење. Ти фалсификати су се намножили и у политичком животу и у медијској делатности где се покушава континуираним креирањем афера скретати пажња са важних питања. Скретати пажња од оног што су реални политички и друштвени проблеми, јер имамо нефункционалну и неучинковиту власт“, казао је он.
Додао је да уместо да се јавност усредсреди да спречи пропадање Црне Горе, покушава се забавити креирањем нових афера.
„Немам никакав проблем са тим јер знам како сам радио и потребно је само неколико дана да се те афере распадну као кула од карата“, казао је Ђукановић.
Истакао је да данас више нико не помиње Пандора папире, једнако тако неће помињати ни ову аферу.
„Оно што желим да поделим и за чим искрено жалим да из богатог репертоара исконструисаних афера, чак ни тако захтевне адресе какав је специфично вредан медиј какав је јавни сервис не користимо да нешто научимо. Него опет се пецамо у замке које нам спремају други или желимо да будемо неки од риболоваца који постављају такве замке“, казао је он.
Кроз интерпретацију једног медија у оквиру јавног сервиса сада се упетљао и наводни власнички однос и утицај председника државе на функционисање једне пословне банке.
„Довољан је само клик на рачунару да све што вас занима једноставно сазнате. Тамо ћете пронаћи да сам три пута напуштао политику, да сам формирао фирме желећи да се бавим и нечим другим, пронаћићете да сам купио акције у једној банци, да је та фирма продала акције, колико је зарадила, пронаћи ћете колико сам платио пореза, да сам угасио ту фирму и да више немам везе са том банком већ осам година. Али много је интересантније бавити се „интригашењем“ против председника своје државе“, казао је он.
Истакао је да је то део балканске интерпретације слободе медија.
„Видимо како уживамо у благодетима промене власти. Сваког дана видимо и како уживамо у балканском доживљају слободе медија“, рекао је он.
Додао је да се нада да су то неизбежни кораци да Црна Гора дође до потребног нивоа грађанске културе, „да научимо да нам право на слободно изражавање не конзумира право да вређамо људе, измишљамо и конструишемо“.
„Ваљда ћемо и те лекције научити. Ја свакако памтим, а трудим се да овакве прилике искористим да људима помогнем да боље разумеју“, закључио је Ђукановић, преноси РТЦГ.
Председник Црне Горе Мило Ђукановић  - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2021
РЕГИОН
Тачи, Мило и 20 милиона евра: Велика афера стиже из Албаније, споменута и Коза ностра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала