- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Победила ХИВ: Имуни систем Аргентинке се сам изборио са вирусом

© Sputnik / Sergei Veniavskiy / Уђи у базу фотографијаУ лабораторији за истраживање вируса Центра за превенцију и борбу против сиде и заразних болести спроводе се истраживања крви животиња и људи на присуство вируса "свињског" и "птичјег" грипа.
У лабораторији за истраживање вируса Центра за превенцију и борбу против сиде и заразних болести спроводе се истраживања крви животиња и људи на присуство вируса свињског и птичјег грипа. - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
Пратите нас
Жена из Аргентине је постала друга особа на свету инфицирана ХИВ-ом чији је имуни систем највероватније победио вирус без додатног медицинског трентмана. Тридесетогидишњакиња је на ХИВ била позитивна од 2013. године.
Научници су анонимну Аргентинку назвали пацијент Есперанца (нада) по њеном родном граду.
Подаци свог истраживања објављени су у часопису „Annals of Internal Medicinе“ и тврде да је ово откриће дало нову наду за „стерилишући лек“ за око 38 милиона људи који су позитивни на ХИВ, пренео је Ен-Би-Си Њуз.
„Уживам у томе што сам здрава. Имам здраву породицу, не треба да узимам лекове, живим као да се ништа није догодило. То је већ привилегија“, изјавила је Аргентинка.
„Ово је заиста чудо људског имуног система“, рекао је др Ксу Ју, вирусни имунолог на Рагон институту у Бостону, који у сарадњи са др Натали Лауфер, научницом на ИНБИРС институту у Аргентини, водио исцрпну потрагу за било каквим назнакама постојања ХИВ-о у телу жене.
„Сада морамо да откријемо механизме. Како се ово догађа? И како то можемо терапеутски да поновимо?“, рекао је др Стивен Дикс, истакнути истраживач који се бави лечењем ХИВ-а са Универзитета Калифорнија у Сан Франциску, који није био укључен у студију.
О Аргентинки нису објављене никакве информације осим да изгледа лепо и здраво, као и да има ХИВ негативног партнера и новорођенче.
Други овакав случај је везан за жену Лорин Виленберг из Сан Франциска, за коју је установљено у аугусту 2020. године да је победила вирус без медицинске интервенције.
Обе жене се сматрају „елитним контролоркама“, што се односи на ретку подгрупу пацијената са ХИВ-ом који не показују знакове инфекције иако нису били подвргнути антиретровирусним третманима.
Иначе, особе заражене ХИВ-ом захтевају сталну терапију лековима како би се спречило везивање вируса за ДНК њихових имунолошких ћелија и његово реплицирање. али за осам година од дијагнозе, Есперанца је само узима лекове шест месеци током трудноће како би се обезбедило да беба буде здрава.
До сада су четири пацијента излечена од ХИВ-а, а ради се о „берлинском пацијенту“ Тимотију Рају Брауну и „лондонском пацијенту“ Адамо Кастилеју. Они су такође боловали од карцинома и подвргнути су ризичној трансплантацији коштане сржи од донатора са генима отпорним на ХИВ. Међутим, успех њихових процедура тек треба да се понови.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала