- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Србија мења услове за деташман: Ко ће моћи да оде да ради у Немачкој

© Sputnik / Лола Ђорђевић Грађевински радници
 Грађевински радници - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
Пратите нас
Србија је донела одлуку о изменама услова за послодавце који шаљу своје раднике на рад у иностранство кроз деташман.
Деташман је међународни споразум две земље о упућивању радника на рад у једну од њих. У принципу, своди се на то да постоји договор између две земље у којој фирме једне земље могу да шаљу своје раднике да изводе радове у другу, пише Бизнис телеграф.
Србија има деташман са Немачком на пример, где се шаљу углавном грађевинари. Тако, да би предузећа могла да изводе радове у Немачкој, морају да имају квалификовану радну снагу и основну материјалну опрему.
Сваке године одређује се колики је контингент радника за деташман. До сада, око 2.000 радника годишње одлази на рад на овај начин, а квота је око 5.000. Шаљу се углавном радници који су у сталном радном односу.
Бизнис телеграф пише да је донета одлука о измени, тј. начину распоређивања утврђеног максималног броја деташираних радника на послодавце са територије Републике Србије.

Критеријуми за добијање сагласности

Према новој одлуци, привредни субјект мора да испуни следеће критеријуме за добијање сагласности:
1) да има минимум два редовна годишња финансијска извештаја предата Агенцији за привредне регистре;
2) да од укупног пословног прихода има минимум 25% оствареног пословног прихода у Србији приказаног у редовном годишњем финансијском извештају предатом Агенцији за привредне регистре;
3) да му рачун није био у блокади дуже од 14 дана непрекидно у периоду од годину дана пре подношења Захтева за доделу деташмана;
4) да упућује на привремени рад у иностранство максимално до 75% од укупног броја запослених према извештају Централног регистра обавезног социјалног осигурања на дан подношења Захтева за доделу деташмана и
5) да има остварен укупан приход у висини од минимум 12.000.000,00 динара приказаног у редовном годишњем финансијском извештају предатом Агенцији за привредне регистре.”

Ко може да иде

Утврђени контингент за запошљавање садржи основни контингент и потконтингент за грађевинарство. Поред грађевинаца, по овом споразуму могуће је упутити у иностранство и изолатере, молере, електричаре и друге запослене из фирми чија делатност прати грађевинарство.
Арматура  - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2021
ЕКОНОМИЈА
Можемо ли спречити да нови талас српских радника крене у Немачку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала