- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шта је Америка поручила у писму Председништву БиХ

© AP Photo / Carlos BarriaАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
Пратите нас
Свако једнострано повлачење из државних институција Босне и Херцеговине биће санкционисано, поручио је амерички државни секретар Ентони Блинкен у писму члановима Председништва БиХ које је објавило сарајевско Ослобођење.
Писмо је адресирано на сва три члана Председништва БиХ, односно на председавајућег Жељка Комшића и на чланове Шефика Џаферовића и Милорада Додика, а писмо им је на састанку уручио саветник у Стејт департменту Дерек Шолет.
"Као сведок потписивања Дејтонског мировног споразума, Сједињене Државе понављају да ће потези једностраног повлачење из институција на државном нивоу или било којег другог покушаја дестабилизације Дејтонског споразума бити суочени с одговарајућим мерама, укључујући и разматрање санкција", написао је Блинкен.
Кораци ка подривању институција БиХ, пише Блинкен у писму које је у поседу портала Истрага.ба и Ослобођења, угрозили би не само европску перспективу БиХ, већ и стабилност и гаранције неопходне за привредни опоравак и страна улагања.
Амерички државни секретар позвао је све стране на дијалог, те се дотакао и измена Изборног закона БиХ.
"То захтева повратак за сто, учествовање у доношењу одлука и преданост изградњи консензуса потребног за помак ове земље напред. Стабилност и просперитет предлога закона захтевају сарадњу сва три конститутивна народа, те Републике Српске и ентитета Федерације, како би се постигла једнака права за све грађане, написао је Блинкен.
Не можемо допустити, написао је Блинкен, да још један изборни циклус прође без унапређења интегритета избора који осигуравају да се сви гласови броје.

"Изборни закон и ограничене уставне реформе такође су од кључне важности за решавање проблема дискриминације и испуњавање европских стандарда", пише у писму које је достављено члановима Предсједништва БиХ.

Блинкен подсећа и на писмо које је Жељку Комшићу, Шефику Џаферовићу и Милораду Додику послао у марту ове године, наводећи да је писао у "духу дубоког партнерства" које деле САД и БиХ.
"Од тада се у вашој земљи развила политичка криза која прети регионалној стабилности. Желео бих поново истаћи нашу сталну забринутост због пута којим је кренула ваша земље, као и непоколебљиву опредељеност САД-а да подржи суверенитет и територијални интегритет БиХ као једне државе, са два ентитета и Дистриктом Брчко", написао је Блинкен.
Он је позвао чланове Председништта БиХ на преданост деескалацији тренутне политичке кризе, те поновном укључивању с међународним партнерима у програм здраворазумских економских, изборних, ограничених уставних реформи и реформи владавине права од виталног значаја, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала