- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Велика енергетска криза погодила Кину: Смањена радна недеља, дефицит робе и раст цена

© AP Photo / Stephen B. MortonКамион пролази поред контејнера са кинеском робом у америчкој луци Савана
Камион пролази поред контејнера са кинеском робом у америчкој луци Савана - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
Пратите нас
На робу из Кине чека се три пута дуже од октобра, док је њена цена знатно порасла. У трци за чистим ваздухом, влада је упала у замку – смањена је производња главног, али еколошки неприхватљивог ресурса – угља. Међутим, земља није успела да у потпуности пређе на алтернативне изворе. Како ће се енергетска криза у Кини одразити на светску економију?
Прошлог месеца фабрике у Кини добиле су налог од владе: скратити радну недељу на два дана у периоду прославе Националног дана Кине. Међутим, већина произвођача се и даље није вратила на стандардни распоред. Руске компаније се прилагођавају новим променама у раду, преноси телевизија „Звезда“.

„Раније је производња паметног телефона у Кини трајала 45 дана, а данас за обични привезак за кључеве фабрике кажу 'рачунајте 120 дана', јер све рокове константно померају. То је повезано са потребом да се одржи оптимално оптерећење кинеских енергетских мрежа, јер ако буду радиле максималним капацитетима биће проблема – како каже кинеска влада“, објашњава стручњак за куповину електричних уређаја из Кине Алексеј Рјазањцев.

Уочи предстојећих Олимпијских игара Кинези су почели активно да затварају руднике угља како би показали спремност да одустану од енергије која негативно утиче на климу.
„Код њих је економија рано изашла из 'корона-кризе', становништво је почело да троши много енергије, а производња се смањила. Ветропаркови су произвели мање енергије“, каже водећи аналитичар Фонда за националну енергетску безбедност Игор Јушков.
Услед тога дошло је до прекида у снабдевању електричном енергијом у 20 кинеских провинција, док су у 16 провинција власти ограничиле потрошњу. У појединим регионима нестанак струје је погодио и стамбени сектор.
На северу има проблема. Повећава се производња угља, али влада то жестоко контролише. Ограничења не утичу на становнике, али погађају комерцијалне структуре“, каже новинар Владимир Грабар.
Кинески добављачи обавештавају партнере о померању рокова, али не могу саопштити конкретне датуме. Испливали су и стари проблеми. Цена делова и материјала за производњу наставља да расте. Цена полимера је порасла 10 одсто. Кинески индустријски центри нису спремни за повећану потражњу за предстојећи „Црни петак“, а предстоје и новогодишњи празници. Руски економисти предвиђају дефицит технике, ауто-делова и одеће.
Енергетска криза у Кини утицала је на економију скоро свих земаља. Кинеска влада покушава да реши проблем. Последњих недеља производња угља у Кини повећала се за више од милион тона дневно, али не свуда.

„У Кини је тешка ситуација са ваздухом, а то је између осталог повезано и са сагоревањем угља. Циљ је да за Олимпијаду сви дођу и виде да је у Кини чисто, плаво небо“, рекао је шеф пекиншке канцеларије консултантске компаније за „Звезду“.

Још једно непријатно изненађење може сачекати Русе уочи Нове године – дефицит играчака, новогодишњих украса и свега што Русија набавља из Кине. Очекује се пораст цена од 10-15 одсто док Пекинг не изађе из енергетске кризе. Стручњаци сматрају да се то неће догодити пре кинеске Нове године.
Рестрикције струје на североистоку Кине - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Енергетски удар у Кини: Шта је изазвало кризу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала