Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вијетнамски радници у Зрењанину пресељени на другу локацију

CC0 / unsplash / Тешка индустрија
Тешка индустрија - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Вијетнамски држављани који раде на изградњи фабрике „Линглонг“ у Зрењанину након обављеног надзора надлежних органа пресељени су из објекта у коме су били смештени на другу локацију, речено је Танјугу у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Како је наведено у саопштењу министарства које је достављено Танјугу, радници из Вијетнама су пресељени по решењу Сектора за ванредне ситуације МУП-а.
РТС је претходно пренео да је више од 500 радника из Вијетнама који су ангажовани на изградњи фабрике гума „Линглонг“ у Зрењанину данас потпуно обуставило рад у знак подршке њиховом колеги који је добио отказ, јер је медијима говорио о израбљивању и нехуманим условима смештаја.
Такође, према РТС-у, раднику „узбуњивачу“ послодавци из „Линглонга“ нису хтели да врате пасош, а активисти невладиних и хуманитарних организација су успели, уз помоћ револтираних вијетнамских радника, да савладају ангажовано приватно обезбеђење и извуку радника из окружених барака и потраже помоћ адвоката и полиције.
У саопштењу Министарства за рад се наводи да је Одсек инспекције рада Зрењанин за Средњебанатски управни округ примио у понедељак пријаву о потенцијалној трговини људима у циљу радне експлоатације вијетнамских радника који раде на изградњи фабрике гума на градилишту у Зрењанин, у којој се наводи да они бораве у крајње неусловним стамбеним објектима.
Наредног дана одржан је састанак представника Полицијске управе у Зрењанину, Одсека инспекције рада у Зрењанину, као и представника Центра за заштиту жртава трговине људима.
На састанку је речено, према подацима полиције, да у Зрењанину борави 402 држављана Вијетнама од којих 367 имају визу Д, а њих 35 има одобрен привремени боравак.
Како преносе из министарства за рад,према овим информацијама, сви имају законит, легалан боравак у Зрењанину.
Према извештајима инспекције рада на градилишту „Линглонга“ у Зрењанину од 19. јуна 2020. године до 15. новембра ове године извршено је 18 инспекцијских надзора из области радних односа и безбедности и здравља на раду од стране инспектора рада Одсека инспекције рада Зрењанин, наводи се у саопштењу.
Највећи број надзора, и то пет ванредних инспекцијских надзора извршено је код послодавца „Линглонг интернешенел Јуропе д.о.о. Зрењанин“ који је инвеститор на градилишту у радној зони Југоисток у Зрењанину.
Послодавцу „Линглонг“ су налагане мере из области радних односа, донета су два решења са мерама из области безбедности и здравља на раду, од којих се једно решење односило на забрану рада на месту рада.
Против послодавца „Линглонг“ је поднет захтев за покретање прекршајног поступка.
На градилишту „Линглонга“ дана 19. октобра 2020. године и 1. новембра 2021. године извршена су два надзора главног извођача радова „Чајна енерџи груп Тијенцин електрик пауер констракшен Огранак Београд''''.
Такође, јуче је инспектора рада извршио надзор на локацији где су колективно смештени радници из Вијетнама. Надзору је присуствовао и преводилац.
Објекти у којима су смештени радници из Вијетнама, наводи се у саопштењу министарства, не налазе се на градилишту фабрике гума „Линглонг интернешенел Јуроп д.о.о. Зрењанин“, већ изван..
Затечена лица на тој локацији у којој су била смештена, нису обављала рад.
Стручни сарадник Центра за заштиту жртава трговине људима, инспектор ПУ Зрењанин, као и поступајући инспектор рада су обавили разговор са једним од радника, држављанином Вијетнама, који је затечен приликом обиласка њиховог смештаја.
Он је изјавио да је пре доласка у Србију са послодавцем закључио уговор и да је по том уговору обављао послове вариоца. Такође је изјавио да су радници својом вољом предали пасоше менаџеру.
Полиција је обавестила о уоченим чињеницама приликом обиласка објекта Сектор за ванредне ситуације, чији су припадници изашли на лице места и извршили надзор.
Из министарства наводе да су са свим учесницима надзора договорени даљи координисани кораци који се тичу, пре свега, омогућавања безбедности и сигурности радника која је процењена као приоритет и која захтева хитност поступања свих релевантних актера
Зрењанин - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2021
Раскинут уговор с фабриком воде у Зрењанину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала