- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

3Г, 2Г, 1Г – шта ово заправо значи у време короне

© Sputnik / Лола ЂорђевићНошење заштитних маски и на отвореном
Ношење заштитних маски и на отвореном  - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Корона мере у европским земљама у последње време често се мењају, а прате их изрази „2Г“ и „3Г“, који се не односе на мобилне мреже, као што је до сада био случај. 3Г, 2Г, 1Г, а понегде и 2,5Г односе се на различита правила где је и под којим условима људима дозвољен приступ за време пандемије вируса корона.
Тако је у државама немачког говорног подручја почело да се говори о мерама 3Г, скраћеници која се односи на то да ли сте вакцинисани (геимпфт), да ли сте се опоравили од ковида (генесен) или сте тестирани негативно на корону (гетестет).
Како се пооштравају правила тако се број Г-ова смањује, односно људи имају све мање могућности да бирају да ли ће се вакцинисати или тестирати или ће им бити дозвољене одређене активности ако покажу доказ да су прележали вирус корона.

Немачка је од августа 2021. прво увела правило 3Г.
Према 3Г правилима свако ко није потпуно вакцинисан или нема потврду о прележаном ковид-19 у последњих шест месеци, обавезан је да приложи негативан тест не старији од 24 сата како би ушао у ресторане, биоскопе или друге јавне просторе. Они који су боравили у хотелу, а нису вакцинисани или преболели ковид, морају да се тестирају свака три дана.
У новембру, када је забележен нагли скок инфицираних у Немачкој - први пут од почетка пандемије, 11. новембра забележено је више од 50.000 инфицираних случајева за 24 сата.
Тада је 3Г понегде постао 2Г - геимпфит, генесен, што значи, вакцинисани и опорављени. Тестови више нису довољни за улазак у затворене јавне просторе.

У 2Г систему, људи добијају Кју-Ар код помоћу којег могу да уђу у јавне затворене просторе као што су музеји, ресторани и концертна места, ако су у потпуности вакцинисани или су се недавно опоравили од ковид-19.
Поред Саксоније, која је прва увела обавезна 2Г правила и друге покрајине – Берлин, Бранденбург, Баден-Виртемберг и Баварска – већ су у неким својим, теже погођеним, деловима увеле исте рестриктивне мере.
У неким немачким покрајинама појединачна предузећа имају могућност да изаберу да ли желе да уведу 2Г правила за своје објекте.
У четвртак ће Немачка разматрати да уведе "локдаун" за невакцинисане на националном нивоу, по узору на Аустрију која је то већ учинила.
Невакцинисаним грађанима ће се можда ограничити контакти или ће морати да раде од куће, а могуће је да ће за одлазак на посао или чак улазак у јавни превоз бити потребан обавезан негативан тест на корону.
У Аустрији је уведен 2Г на националном нивоу, али на радним местима је и даље на снази 3Г правило, али са тим што је рок важења тестирања краћи него раније.
Тако да све особе које нису вакцинисане, или које нису прележале ковид, да би могле да раде, морају сваки други дан да се тестирају.
О увођењу 2Г правила размишљају и Холандија и Швајцарска. У тим државама је тренутно на снази 3Г правило. Према последњим анкетама, испитаници у Холандији би малом већином подржали увођење 2Г.

2,5Г

Аустрија је увела и ново правило 2,5Г које важи за стране држављане који желе да уђу у земљу.
То значи да је за улазак у земљу потребан сертификат о вакцинацији, потврда о прележаном ковид-19, не старија од 180 дана, а уколико неко нема ова два документа, онда негативан ПЦР тест.
До сада је било могуће ући у Аустрију и са негативним антигенским тестом, сада ће важити само ПЦР тест.
Антигенски тестови и тестови на антитела, изузев за пограничну радну снагу, више неће бити прихватани.

У последње време се помиње и најоштрије правило односно 1Г. Оно, међутим, може да има више различитих значења.
У расправи о проширењу 2Г правила, неки немачки вирусолози су издали упозорење. Њихов највећи проблем са 2Г: даје вакцинисаним људима лажну сигурност и доводи до тога да се невакцинисани људи заразе корона вирусом иза затворених врата.
Немачки вирусолози сматрају да и вакцинисани треба да се тестирају, јер иако су вакцинисани, он ии даље могу да буду преносиоци заразе.
1Г би дакле за Немце подразумевало да сви морају да се стално тестирају, без обзира на то да ли су вакцинисани или не.
У Аустрији када се говори о могућем додатном пооштравању мера 1Г се односи то да ће нешто бити могуће искључиво – вакцинисанима. Правило "1Г" значило би дакле да само вакцинисани могу да се крећу слободно, док би остали били закључани, пише "Блиц".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала