- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Да ли мистериозна девета планета лута Сунчевим системом

CC0 / Unsplash / Звездано небо
Звездано небо - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Објекат који лута у спољашњем делу нашег Сунчевог система можда је неухватљива Планета 9, рекао је водећи британски астроном након што је претражио податке телескопа који је 1983. послат на мисију.
Професор астрофизике на Империјал колеџу у Лондону Мајкл Руан-Робинсон открио је могуће доказе о мистериозној планети до 10 пута већој од Земље. У жељи да докаже – или одбаци – постојање још једне велике планете иза Нептуна, научник из Велике Британије је одлучио да спроведе нову анализу података прикупљених од стране инфрацрвеног астрономског сателита (ИРАС) из 1983. године.
Астроном је прегледао око 250.000 извора тачака које је открио телескоп, који је направио инфрацрвено истраживање 96 одсто неба. Анализирајући податке и имајући у виду величину и растојање хипотетичке планете, издвојио је покретни објекат који је сателит лоцирао у три наврата.
Према подацима ИРАС-а, кандидат за Планету 9 би био до пет пута већи од Земље. Његова орбитална удаљеност била би око 225 пута већа од удаљености наше планете, што је око 33,7 милијарди километара од Сунца, пише РТ.
Ако се загонетни објекат заиста ротира око Сунца на таквој удаљености, био би изузетно хладан и не би се рефлектовало много сунчеве светлости, што га чини још неухватљивијим и тежим за проналажење. Иако најновија студија није јасно детектовала планету, могла би бити драгоцена као водич за то где тачно тражити нову планету, закључио је астроном.

„С обзиром на велико интересовање за Планету 9, требало би проверити да ли је објекат са предложеним параметрима и у предложеном делу неба у складу са планетарним ефемеридама“, написао је он у раду прихваћеном за објављивање у часопису Краљевског астрономског друштва.

Дебата о могућем постојању неоткривене планете у нашем соларном систему траје деценијама. Пошто нису пронађени конкретни докази, било је спекулација о њеном присуству, углавном заснованом на гравитационом груписању објеката у спољним дометима система. Пре неколико година изнета је сугестија да је група ледених објеката који се налазе иза орбите Нептуна у Кајперовом појасу вероватно под гравитационим утицајем већег мистериозног тела, вероватно Планете 9. Тврдња није заснована на посматрању, већ на моделингу.
Тренутно осма и најудаљенија позната планета од Сунца је Нептун. У прошлом веку је Плутон, откривен 1930. године, сматран деветом планетом, али контроверзно гласање у Међународној астрономској унији 2006. формално га је искључило из „планета“ Сунчевог система и рекласифицирало га као патуљасту планету.
Свемир - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Мистерије свемира: 10 највећих неодговорених питања о тамној материји
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала