- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров о преписци са немачким и француским колегом: Она показује да Кијев саботира Минске споразуме

© Фото : POOL / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
Пратите нас
Преписка министара спољних послова Русије, Немачке и Француске која је објављена у среду прилично речито показује да Кијев саботира Минске споразуме, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
„Може се рећи да су досадили. Ни мојим колегама не приличи да се тако понашају, када су сваког дана у последње две недеље, када се расправљало о њиховој иницијативи да се окупимо на нивоу министара спољних послова, давали арогантне, не баш етичке изјаве: као, сви су спремни, Путин је наредио, али Лавров не жели. То је било отприлике тако“, одговорио је Лавров на питање зашто је преписка објављена.

„Што се тиче објављене преписке, мислим да она прилично речито изражава суштину питања. Не то ко је кога позвао и ко зашто није могао да дође, већ управо суштину саботаже коју украјински режим доследно спроводи према Минским споразумима. Они не желе да спроводе ‘Минск’, желе да га ревидирају“, додао је министар.

Састанак у нормандијском формату ─ кад Кијев испуни Минске споразуме

Лавров је додао да ће се састанак у нормандијском формату одржати тек када Кијев испуни све што је договорено Минским споразумима.

„Састаћемо се искључиво онда када нас информишу да је Кијев спровео све што је записано у претходним одлукама. Пре свега, то је специјални статус Донбаса, консолидација овог статуса у Уставу Украјине, који треба да укључи елемент децентрализације како је записано у Минским споразумима, то су безусловне амнестије и, наравно, то је одржавање избора по правилима договореним између Кијева, Доњецка и Луганска на основу принципа ОЕБС-а“, објаснио је Лавров.

Чим то буде урађено, вратиће се пуна контрола Украјине над делом границе са Русијом који сада Кијев не контролише.
Раније је Министарство спољних послова Русије саопштило да се у последње време искривљује позиција Москве, њена улога у решавању унутрашњег украјинског сукоба и приступи одржавању могућег министарског састанка у „нормандијском формату“ о решавању украјинске кризе. С тим у вези, Министарство је објавило преписку Лаврова са колегама из Француске и Немачке.
Украјинске власти су у априлу 2014. покренуле војну операцију против самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике, које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. године. Питање решавања ситуације у Донбасу разматрају се, између осталог, на састанцима контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. усвојила три документа која регулишу кораке за деескалацију сукоба.
„Нормандијски формат“ преговора о Украјини постоји од јуна 2014. године. Тада су током обележавања 70. годишњице искрцавања савезника у Нормандији лидери Немачке, Русије, Украјине и Француске први пут размотрили питање решавања конфликта у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала