- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров поручио Западу: Узалуд покушавате да наметнете своја правила остатку света

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Сергеј Лавров
Министар спољних послова Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
Пратите нас
Покушаји Запада да измисли своја правила, да их постави као стандард и наметне читавој светској заједници су узалудни, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров након проширеног колегијума Министарства спољних послова Русије којем је присуствовао председник Владимир Путин.
Министар спољних послова Русије оценио је да се у односима Русије и Запада нагомилава веома конфликтан потенцијал, зато што Запад категорички одбија да тражи баланс интереса са Москвом.
„Наравно, разговарали смо са западним земљама о нашим односима у којима се нагомилава веома конфликтан потенцијал, пре свега зато што Запад категорички одбија да послује на равноправним и обострано корисним основама. Он жели да промовише искључиво своје виђење решења одређеног проблема“, рекао је министар.
С тим у вези, додао је да су узалудни покушаји западних земаља да наметну своје виђење реда остатку света.
„У Уједињеним нацијама, где су сви заступљени и где су сви ставови за преговарачким столом, укључујући и оне који се не поклапају са западним, мора да постоји договор, мора да постоји консензус и да се тражи баланс интереса. Оно што Запад ради је следеће: он се окупља у уском кругу, узима питање које је на дневном реду УН, али о њему расправља и формира правила без икаквог спора, без икакве расправе. Као што знате, истина се не рађа без спора, стога су покушаји да се та правила исфабрикују међу својима, а да се затим представљају као образац и намећу свима осталима, наравно, узалудни“, објаснио је дипломата.
Лавров је нагласио да само споразуми о којима су се договориле све земље могу дуго трајати.
„У томе и јесте, вероватно, главна противречност између међународног права које смо сви стварали на крвавој победи у Другом светском рату у виду Повеље УН и покушаја да се историја ревидира, да се ревидирају резултати Другог светског рата и да се представе као једини победници, ослањајући се на перцепцију онога како је Хладни рат завршен. То је илузија и то илузија која не обећава много“, закључио је шеф руске дипломатије.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2021
РУСИЈА
Лавров: Западу се не допада што више не види послушнике у нама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала