- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Макрон позвао да се настави са притиском на Лукашенка због мигрантске кризе

© Sputnik / Ирина Калашникова / Уђи у базу фотографијаУлаз у Јелисејску палату
Улаз у Јелисејску палату - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
Пратите нас
Председник Француске Емануел Макрон разговарао је са пољским председником и премијером, Анджејем Дудом и Матеушом Моравјецким, о ситуацији на белоруско-пољској граници, саопштила је Јелисејска палата.
„Оба телефонска разговора била су посвећена ситуацији на пољско-белоруској граници. Председник републике (Емануел Макрон) потврдио је своју пуну солидарност са Пољском и упитао саговорнике о развоју ситуације“, наводи се у саопштењу.
Француски председник изјавио је да постоји потреба да се настави притисак на белоруског председника Александра Лукашенка како би се прекинуло искоришћавање мигрантских токова на пољско-белоруској граници.
„Председник је поново потврдио потребу да Европа настави да врши притисак на Александра Лукашенка да заустави ову инструментализацију која угрожава многе људе... Он позива Европу да настави рад са земљама порекла (миграната) и транзита, као авио-компанијама, како би се зауставила ова кретања и омогућио повратак оних који немају право на азил“, истиче Јелисејска палата.
Напомиње се да је Макрон потврдио потребу да се пружи хуманитарна помоћ онима који се налазе на граници.
У администрацији француског лидера подсетили су да је Макрон у понедељак телефоном разговорао са руским колегом Владимиром Путином и да су се „оба председника сложила да раде на деескалацији миграционе кризе”.
„С тим у вези, француски председник замолио је свог руског колегу да искористи свој утицај на Александра Лукашенка“, закључује се у саопштењу Јелисејске палате.
Мигрантска криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до белоруско-пољске границе и не напушта пограничну зону. Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице. Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција. Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих дејстава људи беже од рата.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала