- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Нови вид превара у продаји станова – део ланца обмане и запослени у државним институцијама

CC0 / Pixabay / Тржиште некретнина
Тржиште некретнина - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Цене некретнина су порасле, али је и промет већи, а све то користе разни преваранти. Судија Ивана Јосифовић истакла је да је вишеструка продаја станова најтежа за купце, али је последњих година смањена. Упозорила је да су актуелнe новe преварe као што је фалсификовање докумената и да у ланцу превара учествују и службеници из државних институција.
Ивана Јосифовић из Удружења судија и тужилаца Србије потврдила је за РТС, да је вишеструка продаја станова најтежа превара и да највише погађа купце, али да се у последњих десетак година смањио број таквих превара. Томе је, каже, увелико допринело увођење софтверског система, у којем су компјутерски умрежене институције које оверавају уговоре и проверавају непокретности, чиме је смањена могућност вишеструке продаје истих станова.
Сада су, истиче Јосифовићева најактуелни видови преваре пробијање рокова за изградњу и усељење, квалитет – један стандард се договори други се добије, а значајно је заступљено и фалсификовање докумената, с обзиром на то да укључује разне институције и поверење грађана у те институције чије јавне исправе подразумевају тачност тих података.
Упозорава да је због тога друштвено опасно када се грађани доводе у заблуду фалсификовањем таквих јавних података као што су изводи из катастра или фалсификовање уговора.
„Преваре су, у сваком случају, и представљање чињеница онаквим какве нису или прикривање чињеница које би биле значајне за одлуку неког у вези са прихватањем уговора. У том смислу то би било и лажно представљање да је стан усељив, да су документација и легализација у току“, наводи Јосифовићева.
Проблем је, додаје, и у уговорном односу власника парцеле и инвеститора, када је реч о суинвестирању, односно власник даје парцелу као удео у су инвестицији, а инвеститор ће дати новац за изградњу.
Објаснила је да се дешава да се дозвола за изградњу објeкaта води на власника парцеле и онда се он нађе у ситуацији да је кривично одговоран према купцима.

Ко је све ангажован у преварама

„Може да буде укључено много лица из разних области која се додирују са грађевинском. Агенти су ти који су први у додиру с купцима, они уде, хвале некретнину, могуће је да представљају нижу цену од реалне некретнина... Међутим, агент је маркетинг, а највећа одговорност је на инвеститору, он је тај који закључује уговор и који каже колика је цена“, упозорила је Јосифовићева.
Истиче да у ланцу превара могу да учествују и службеници из разних државних институција.
„На првом месту мислим катастар, односно да постоји спрега, чули сте да постоји и удруживање ради извршења кривичног дела, делују организоване криминалне групе и тзв. грађевинска мафија, где свако има своју улогу у одржавању или довођењу у заблуду купца, да на своју штету закључи уговор“, нагласила је она.
Иначе, Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против 15 особа које су користиле лажну документацију за укњижење у катастар.
Јосифовићева је појаснила да постоји посебно кривично дело удруживање ради извршења кривичног дела, па у том смислу може да се ради и о том делу, као и о делима везаним за фалсификовање превару, злоупотребу службеног положаја одговорног лица и у том ланцу могу да буду најразличитији профили и агенти, инвеститори, службеници из државних институција, вештаци...
То је, истиче, једна комплексна прича где се на организован начин доводе у заблуду купци да су неке чињенице такве каквим се представљају.
„Не знам и тешко ми је да замислим да се неки изводи из катастра фалсификују на такав начин да то ради неко од службеника из те државне институције. Опасно је да се урушава поверење у рад државних институција, води се рачуна о томе, подижу се оптужнице и предузимају се мере од стране државних органа али организација групе може да има и један виши циљ и може да буде усмерена и на прање нова. Грађевина се, собзиром да се ради о великим износима, често употребљава и у те сврхе", указала је Јосифовићева.
Хрвати пронашли начин да изведу легалну превару... - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2019
Порески рекордер: Београђанин платио 67.000 евра пореза на више од 5.000 квадрата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала