- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Под оваквим условима – не“: Јапански дипломата одустао од конференције у САД

CC0 / Pixabay / Вашингтон
Вашингтон - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
Пратите нас
Заменик министра спољних послова Јапана повукао се са планиране конференције за новинаре, у среду у Вашингтону, са колегама из Јужне Кореје и САД, након територијалног спора између Токија и Сеула, саопштио је портпарол јапанске амбасаде.
Заменик државног секретара САД Венди Шерман је морала да одговара на питања у одсуству јужнокорејског дипломате Чоија Џонга Куна и јапанског заменика министра спољних послова Такеа Морија, са којим је разговарала три сата, пренео је Ројтерс.
Шерман је рекла да постоје неке билатералне разлике између Токија и Сеула који би требало да се реше, али је додала да отказивање заједничке конференције за новинаре није повезано са ранијим трилатералним сусретом, који је назвала конструктивним и значајним.
Портпарол јапанске амбасаде навео је да је Токио уложио оштар протест у уторак око посете шефа јужнокорејске полиције спорним острвима између две земље, које се у Јапану зову Такешима.
Групу острва које чине углавном вулканске стене контролише Сеул, који их зове Докдо, али и Јапан их сматра својим.
„Под оваквим условима, одлучили смо да није примерено да одржимо заједничку конференцију за новинаре“, поручио је портпарол амбасаде Јапана.
Чои је рекао новинарима у Вашингтону да их је јапанска страна обавестила да неће учествовати на конференцији, непосредно пре него што су почели трилатерални разговори, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала