- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија чека реакцију Европе: Преписка Лаврова показује да Русија не саботира „нормандијски формат“

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда МИП Русије
Зграда МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
Пратите нас
Објављивање преписке шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова са француским и немачким колегама показује да Русија не саботира преговоре у „нормандијском формату“, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Како је објаснила, објављивање преписке повезано је са тим што Москва у последње време слуша оптужбе о саботирању састанака, усмерених на решавање сукоба у Украјини.

„Проблем је у томе што су те оцене износили они који представљају земље, односно то нису биле оцене стручњака него је то мишљење људи који су били у контакту са руском страном, који су водили ту преписку“, истакла је Захарова.

Такође је додала да су званичници Француске и Немачке били упознати са ставом Москве.
„Он се може протумачити на различите начине, свака страна има право на то, али га је једноставно немогуће саботажом, блокадом преговарачког процеса и решавања проблема“, оценила је портпаролка.
Истовремено је нагласила да Русија не одбија да се одржи нови састанак у „нормандијском формату“, али он мора да буде садржајан.
Москва чека реакцију Париза и Берлина на објављивање преписке Лаврова са француским и немачким колегама.
„Јуче смо то објавили прилично касно, чини ми се да је било око седам или осам сати увече, отприлике. Још нисам видела реакцију, треба да сачекамо... Мислим да ће уследити нека реакција, јер је материјала много, вероватно се накупило питања код новинари тих земаља“, рекла је Захарова за Јутјуб канал „Соловјов лајв“.
Подсетимо, Министарство спољних послова Русије одлучило је да објави дипломатску преписку шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова са својим колегама из Француске и Немачке, Жан-Ивом ле Дријаном и Хајком Масом, како би се избегло искривљавање става Москве о састанку министара у нормандијском формату.
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
РУСИЈА
Русија објавила преписку Лаврова са колегама из Немачке и Француске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала