- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шеф НАТО-а признао: Русија остварила значајан напредак у области хиперсонике

© Sputnik / Ildus GilyazutdinovХиперсонична ракета
Хиперсонична ракета - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је током обраћања на форуму „НАТО индастри“ да је Русија успела да оствари значајан напредак у области развоја хиперсоничних технологија.
„И Русија учествује у тој трци и остварује значајан прогрес, пре свега у хиперсоничним технологијама“, признао је шеф НАТО-а.
Столтенберг је додао да Москва такође улаже средства у развој свог потенцијала у сајбер-простору и истраживање свемира.
Поред тога, високо је оценио успехе Кине у области технологија, наводећи да је Пекинг „остварио рекордан напредак током последњих година“.
С тим у вези, тежњу Кине да постане „светски лидер у области вештачке интелигенције“ до 2030. године и да има „технолошки најнапредније Оружане снаге на свету“ до 2050. године назвао је „сасвим реалном“. Он је приметио да Пекинг улаже значајна средства у развој напредних технологија и да их оперативно користи у војној области.
Подсетимо, Министарство одбране Русије саопштило да је раније да је фрегата „Адмирал Горшков“ успешно лансирала хиперсоничну ракету „Циркон“, која је погодила мету у водама Белог мора.
Руски председник Владимир Путин је 3. новембра саопштио да ће ракете „Циркон“ почети да улазе у службу руске морнарице од 2022. године.
Ракета авангард - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Хиперзвучно оружје постало ноћна мора за Америку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала