- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Тужилац о лажним ковид сертификатима у Србији

CC0 / Pixabay / Кју-ар код
Кју-ар код - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
Пратите нас
Тужилац за високотехнолошки криминал (ВТК) Бранко Стаменковић изјавио је да у Србији не постоји организовано тржиште за издавање и прибављање лажних ковид сертификата о вакцинацији, али напомиње да је процесуирано више појединачних случајева, од којих су у два подигнуте оптужнице.
Једна је оптужница Тужилаштва за организовани криминал, а другу је подигло ВТК против осумњиченог да је издао лажне потврде о вакцинацији најмање у 63 случаја.
Он је, према речима тужиоца, тиме извршио кривично дело фалсификовање јавне исправе јер потврду о вакцинацији издаје Институт за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“, који има јавна овлашћења.
За ово кривично дело запрећена је казна затвора до пет година.
„Овде није важно само идентификовати оне који су лажне сачинили већ и оне који су их употребили“, навео је Стаменковић за Танјуг, указујући да се ови други процесуирају преко надлежних јавних тужилаштава по месту пребивалишта.

Како препознати лажни сертификат

Упитан како може да се препозна лажни сертификат, Стаменковић објашњава да припадници комуналне милиције и комунални инспектори то знају, али да постоји могућност забуне код контролора у угоститељским и другим објектима.
„Очитавање бар кодова када су у питању прави сертификати води ка једном сајту, који је у власништву државе, као и софтвер који стоји иза тог препознавања. Постоји дигитални потпис за ту апликацију и ту не може доћи до забуне између државног и лажног софтвера“, навео је тужилац.
Лажни кју-ар (QR) код, (квадрат са четвртастим тачкицама) не води на прави сајт Батута и е-здравља као сервиса Владе Србије, већ на сличан сајт, који не одговара правом домену државних органа.
„На том домену, који је приватан, постоји лажни софтвер који даје право очитавање тог кју-ар кода, али са лажним подацима“, напоменуо је тужилац.
Контролорима и угоститељским и другим објектима препоручио је да пажљиво погледају веб адресу на коју води очитавање кју-ар кода.
„Ако није званична државна адреса без обзира што је слична, онда то није аутентични сертификат, без обзира колико слично изгледа", нагласио је тужилац.
Ковид пропуснице на апликацији мобилног телефона - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
ДРУШТВО
Откривамо: Како се фалсификују ковид пропуснице у Србији и како их препознати
Празан кафић - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2021
ДРУШТВО
Контрола ковид пропусница у више од 800 објеката у Београду, санкционисано 11 особа
Ковид пропуснице на апликацији мобилног телефона - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
ДРУШТВО
Одлучено: ЕУ признала ковид сертификате Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала