- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјинска Рада донела закон: Граничарима дозвољена употреба оружја

© Sputnik / Александр Полегенько / Уђи у базу фотографијаГраница између Русије и Украјине
Граница између Русије и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
Пратите нас
Врховна рада Украјине усвојила је закон о јачању заштите државне границе који дозвољава припадницима Граничне службе да користе оружје, као и друге мере утицаја и специјална средства у складу са повељама Оружаних снага земље.
Одлуку је подржао 271 парламентарац, док је било потребно најмање 226 гласова да би се документ усвојио.
Нови закон граничарима даје право да изврше визуелни преглед лица, ствари, да прегледају и по потреби одузимају ствари које могу представљати материјални доказ или могу да наштете животу или здрављу људи.

Закон такође дозвољава граничарима употребу ватреног оружја за одбијање напада на војника или службеника Граничне службе у случају опасности по живот или здравље, за заштиту људи од напада, ослобађање талаца или лица која су противзаконито лишена са слободе.

Такође се оружје може употребити за одбијање напада на заштићене објекте, за задржавање особе која покушава да побегне, а која је починила тешко кривично дело.
Граничарима је дозвољено да користе лисице, шлемове, гумене и пластичне палице, сузавце, средства напуњена сузним или надражујућим супстанцама, средства за принудно заустављање возила.
Поред тога, припадници граничне службе могу да користе ватрено оружје за заустављање возила, чак је дозвољено да га оштете ако возач својим поступцима представља претњу по живот или здравље људи.
У циљу заштите државне границе, граничари могу да користе и техничка средства граничне контроле, инжењерску муницију, ограде.
Закон још треба да потпише председник Украјине Владимир Зеленски.
Председник Украјине Владимир Зеленски на конференцији испред Јелисејске палате - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2021
Зеленски: Стварање заједничке државе Русије и Белорусије ─ опасно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала