- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Велике поплаве у Канади: Ванкувер одсечен од света, блокиран нафтовод, штета се мери у милијардама

© AP Photo / Darryl Dyck/The Canadian Press via APПоплаве у Канади
Поплаве у Канади - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
Пратите нас
Канадску провинцију Британска Колумбија погодиле су незапамћене поплаве. Ванкувер је одсечен од света и без струје. Штета тродневних поплава процењује се на више милијарди долара.
Најмање једна особа је погинула, али се страхује да је број страдалих већи због клизишта. У Британској Колумбији проглашено је ванредно стање због катастрофалних поплава. Евакуисано је више од 18.000 људи. Снажна олуја и огромна количина падавина потпуно су паралисале западну канадску провинцију.
Премијер Џастин Трудо је у посети Вашингтону, одакле је обећао да ће власти учинити све да санирају катастрофу изазвану климатским променама.
„Ангажовали смо више од 8.000 војника у Британској Колумбији да помогну евакуацију људи као и дистрибуцију хране и лекова онима који су заробљени у својим домовима због клизишта. Још хиљаде војника је у приправности“, истакао је Трудо.
Спасилачке службе трагају за десетинама несталих у клизиштима, па се страхује да је број погинулих знатно већи.
„Извукли смо се за длаку, а сада се само надамо да ћемо спасити бар неке куће. Све је потопљено, у контакту смо са комшијама, а војска нам помаже да преживимо ову катастрофу“, рекао је један од мештана.
Блокиран је и нафтовод „Транс Маунтин“, који преноси 300.000 барела нафте дневно. Десетине хиљада домаћинстава и предузећа је без струје.
Погођена подручја добиће милијарду долара за почетак обнове, саопштили су канадски званичници, пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала