- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бела кућа: САД поздрављају Путинову изјаву о мирном решавању сукоба у Донбасу

© REUTERS / Jim BourgБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2021
Пратите нас
Администрација САД поздравља изјаву председника Русије Владимира Путина да би конфликт у Донбасу требало решити мирним путем на основу Минских споразума, изјавила је портпаролка Беле куће Џен Псаки.

„Поздрављамо изјаву председника Путина да се сукоб у Донбасу реши мирним путем на основу Минских споразума. Подржавамо активирање напора за решавање сукоба у оквиру Минских споразума и позивамо да се по хитном поступку предузму кораци за обнову примирја од јула 2020. године“, рекла је Псаки.

Поред тога, портпаролка Беле куће је додала да су САД и даље забринуте због „војних акција Русије према Украјини и позивају Москву на деескалацију тензија“.

Осврћући се на тему руско-америчких односа она је изразила сагласност Вашингтона са руским лидером да је неопходно да обе земље подржавају дијалог у циљу решавања постојећих несугласица.
Председник Русије је 18. новембра излагајући на проширеној седници колегијума Министарства спољних послова Русије напоменуо да партнери „нормандијске четворке“, Немачка и Француска, у изјавама не оспоравају значај Минских споразума, али у пракси затварају очи када Кијев саботира Минске споразуме и тиме доводе преговоре у ћорсокак.
Путин је позвао да се настави посредовање у нормандијском формату, с обзиром да не постоји алтернатива за спровођење Минских споразума.
Подсетимо, украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким. Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима у контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2021
РУСИЈА
Лавров упозорава: Русија неће затварати очи на најгрубље провокације НАТО-а и ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала