- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Како ће изгледати ограда на пољско-белоруској граници

Пратите нас
Пољска ће на граници са Белорусијом изградити огромну металну ограду до средине 2022. године, а њена изградња почеће 15. децембра.
Овакву одлуку пољске власти су донеле због погоршања ситуације са мигрантима.
Пољска је раније усвојила закон о изградњи капиталне ограде на граници са Белорусијом. Тамо се тренутно налази привремена ограда од бодљикаве жице.
Изградња ограде на пољско-белоруској граници одвијаће се у три смене, 24 сата дневно.
Планирана ограда биће дуга 180 километара, а висока 5 метара. Биће опремљена електронском техником: камерама за ноћни вид, сензорима покрета и дневним камерама за надзор.

Криза на граници

Мигрантска криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до белоруско-пољске границе и не напушта пограничну зону.
Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице. Због неколико хиљада миграната, Пољска је појачала обезбеђење у том региону, груписала војску и зауставља илегалне мигранте да уђу на територију земље.
Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција. Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих дејстава људи беже од рата.
Мигранти су након десетак дана на отвореном у уторак почели да одлазе са белоруско-пољске границе ка логистичком центру у Белорусији. У центру су добили храну и ћебад, а испред центра су почеле да дежурају екипе хитне помоћи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала