- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Млечни зуб узрок пометње: Америчка студија побија једну од верзија порекла короне и нултог пацијента

© AP Photo / Xiong Qi / XinhuaКовид болница у Вухану
Ковид болница у Вухану - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2021
Пратите нас
Први познати случај вируса коронаа био је продавац на пијаци у Вухану, а не рачуновођа који наизглед није имао никакве везе са пијацом, показала је студија коју су спровеле САД. Верзија према којој је рачуновођа био први случај допринела је ширењу спекулација да је вирус потекао из лабораторије.
Рачуновођа за ког се мислило да је први случај ковида 19, пријавио је да су се први симптоми јавили 16. децембра, неколико дана касније него што се испрва мислило, навео је Мајкл Вороби, шеф катедре за екологију и еволутивну биологију на Увиверзитету у Аризони, наводи се у студији објављеној у часопису "Сајанс".
Разлог због ког је дошло до забуне је стоматолошки проблем који је рачуновођа имао 8. децембра.
Када је био интервјуисан, рекао је да је први симптом ковида 19 - температуру, добио 16. децембра, а 8. децембра је имао проблем са млечним зубом који је и даље имао у вилици. То су потврдили подаци из болнице, као и извештаји да су 16. децембра кренули симптоми, а 22. је хоспитализован.
Он претпоставља да је могао да се зарази у болници када је имао проблем са зубом, у подземној железници или током путовања у близини пијаце.
"Његови симптоми су се развили након што је неколико трговаца на пијаци оболело, чиме је продавачица морских плодова забележена као први случај заразе, 11. децембра", наводи се у студији.
Додаје се и да су први симптоматски случајеви повезани управо са пијацом, нарочито са њеним западним делом где су у кавезима били дивљи пси, преноси РТС.
Заједничка студија коју су спровеле Кина и Светска здравствена организација (СЗО) ове године je готово одбацила теорију да је вирус потекао из лабораторије, наводећи да је највероватније природним путем заразио људе, преко трговине дивљим животињама.
Тим СЗО провео је четири недеље у Вухану и околини са кинеским науницима, а у заједничком извештају у марту су навели да је вирус највероватније са слепих мишева, преко неких других животиња заразио људе, али и да је потребно даље истраживање.
Та организација је прошлог месеца предложила да се формира нови експертски панел који ће утврдити порекло вируса.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала