- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вучић и Брнабићева о случају вијетнамских радника у Зрењанину

© Tanjug / RADE PRELICПредседник и премијерка Србије Александар Вучић и Ана Брнабић
Председник и премијерка Србије Александар Вучић и Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, коментаришући случај вијетнамиских радника који раде на изградњи кинеске фабрике „Линглонг“ у Зрењанину, да се против сваке кинеске компаније у Србији водила кампања, што је и сада случај, као и да не разуме такву врсту хајке, упитавши да ли је смисао да се отерају инвеститори из земље.
Додао је да је инспекција изашла на терен, односно отишла у Зрењанин, и ако је утврдила да су услови лоши, они ће услове поправити и додао да ће држава настојати да помогне свима, али да инвеститоре неће терати.
На питање зна ли се истина о томе шта се дешава са вијетнамским радницима на изградњи „Линглонга“ у Зрењанину, Вучић је рекао да се против сваке кинеске компаније водила хајка, подсећајући на смедеревску Железару и борски Зиђин.
"Сваког дана видите патолошку потребу да прогонимо оне који су нас спасавили и који нас данас спасавају", рекао је Вучић и додао да су Железара и Зиђин две од три највеће извозне компаније из Србије.
Зато је упитао шта је циљ са „Линглонгом“.
"Нема проблема, послали смо инспекцију. Нисам сасвим разумео ни потребу слања инспекције, али министри Кисић Тепавчевић и Момировић нису могли да издрже тај притисак... Шта хоћете, да уништимо инвестицију од 900 милиона долара, да Зрењанин не напредује, да цео средњи Банат затворимо", упитао је Вучић.
Поновио је да не разуме смисао кампање, додајући да ће, уколико инспекција установила да су услови лоши, они који су раднике ангажовали морати да их поправе.
"И, крај приче. Не разумем чему та врста хајке. Да ме убедите да сте забринути за вијетнамске раднике? Знамо се добро, нисте бринули о српским радницима.. Спрској деци сте говорили да за њих правите нешто, па сте правили студио Великог брата и отимали паре од тога... Нисте забринути за српску децу, али јесте за Вијетнамце... Па, немојте мене да лажете и фолирате, можда неког другог...", рекао је Вучић.
Додао је да ће држава настојати да помогне свима, али да неће да растерује инвеститоре, јер је њихово довођење изузетно, "крваво" тежак посао, а у томе смо најуспешнији.

Брнабићева: Радници ће бити заштићени по законима Србије

Вијетнамски радници фабрике за прераду гума у Зрењанину „Линглонг“ биће заштићени по законима Републике Србије, истакла је данас премијерка Ана Брнабић додајући да не би директно и без додатних информација пребацивала одговорност на ту комапнију.
Брнабић је, одговарајући на питање новинара шта ће држава урадити у вези тог случаја и да ли ће бити казне за одговорне, казала да то питање које је јако важно за њу јер је и питање радничких, али и људских права, не треба политизовати.
Према њеним речима, инспекције раде свој посао, као и Инспекција рада, а тамо су били и представници Министарства унутрашњих послова.
Каже и да ће на лице места отићи или су већ били људи који представљају независне институције заштитника грађана, а да је она затражила да се организује и састанак на којем би били и представници „Линглонга“ и представници инспекција како би се разумело тачно шта се дешава, шта су проблеми, како могу да се реше ефикасно, без помпе, на начин на који заслужује једна држава као што је Србија.
"Само не треба да политизујемо и да не ширимо ни полу информације, ни лажне информације и да покажемо и страним и домаћим инвеститорима и свим радницима да у Србији мора да се поштује закон, али исто тако да ћемо гледати како да заштитимо инвестициони привредни амбијент у нашој земљи зато што сви заједно морамо да наставимо да растемо, да јачамо, да се боримо око инвестиција како би плате наставиле да расту на одрживи начин и да не падамо на те провокације", навела је.
Премијерка наглашава да ће радници бити заштићени одакле год да долазе и истиче да то морају да буду и то по законима Србије.
"Али, не бих директно и одмах и без додатних информација пребацивала одговорност на „Линглонг“. Не бежим од тога да је било грешака, само треба да рашчистимо ово и да не политизујемо", поручила је Брнабић.
Заштитник грађана Зоран Пашалић обишао је данас све локације на које су пресељени вијетнамски радници из неусловних барака у зони градилишта нове фабрике гума „Линглонг“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала