- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Американац пореклом из Црне Горе осуђен на 16 година затвора због веза са терористима

© AP Photo / Militant website via APОбука терориста ДЕАШ-а
Обука терориста ДЕАШ-а - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
Пратите нас
Елвис Реџепагић, амерички држављанин пореклом из Црне Горе, осуђен је у САД на 200 месеци затвора, односно на 16 година и осам месеци због тероризма.
Реџепагић је признао кривицу на суђењу, а оптужен је за покушаје да терористичким организацијама ИСИС и Ал Нусра фронт (обе забрањене у Русији), обезбеди материјалну подршку и ресурсе, саопштило је америчко министарство правде.
„Овом казном, Реџепагић плаћа цену за своје погрешне везе са тероризмом и покушаје да се придружи ИСИС-у и Ал Нусра фронту у циљу вођења насилног џихада“, рекао је државни тужилац Бреон Пис.
Он се захвалио, између осталог, и представништву ФБИ за Србију, као и Министарству правде Црне Горе за помоћ у овом случају.
Како се наводи у пресуди, Реџепагић је почетком 2015. године почео комуникацију са особом за коју је веровао да је командант батаљона у Сирији и члан ИСИС-а и Ал Нусра фронта, како би се придружио том батаљону у џихаду. Када није успео да уђе у Сирију из Турске у јулу 2015, у августу 2016. то је покушао из Јордана, али су га тамошње власти зауставиле.
У својим Фејсбук објавама из октобра 2015, Реџепагић је објаснио да је „џихад када се бориш за Бога“ и „умреш у част Алаха“, стоји у пресуди.
„Такође је навео да је путовао у Турску како би се придружио џихаду и Ал Нусри, те је предвиђао да ће „доћи време када ће људи једино знати да кажу Алаху Акбар““, наводи америчко министарство правде.
Како додају, претрагом његовог лаптопа нађени су бројни примерци ИСИС-ове пропаганде, а утврђено је и да је стално посећивао сајт „Пут хилафета“ или „Пут до Калифата“, који на бошњачком језику регрутује борце са Балкана за ИСИС и друге терористичке организације у Сирији, тврди америчко министарство правде.
Како су раније објавили амерички медији, Реџепагић је пореклом из Црне Горе, а у САД је живео на Лонг Ајленду у Њујорку. Он је, према наводима „Њујорк поста“, приликом хапшења, претио да ће одсећи главу својој мајци.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала