- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик писао Масу: Оне који призивају сукобе – не тражите у Српској

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је у писму да се Хајко Мас, као министар спољних послова једне тако важне државе као што је Немачка, није потрудио да утврди чињенично стање о узроцима и природи политичке кризе у БиХ, што му је била обавеза, већ је своје ставове формирао на основу гласина, што његове јавне иступе чини неозбиљним.
Оне који помињу сукобе и призивају сукобе - не тражите у Републици Српској, нагласио је Додик.
"Уважени министре, интерпретацијама погрешних информација, Ви наносите неправду Републици Српској. Неправду наносите и својој држави, која као мало која у свету има и начине и средства да се упозна о чињеницама у БиХ и актуелној политичкој кризи", истакао је Додик у писму упућеном Масу, додавши да су га његови иступи у последње време понукали да му се обрати.
Српски члан Председништва појаснио је Масу да криза у БиХ није изазвана, како то он тврди, "политикама које се воде у Републици Српској".
"Криза је резултат чињенице да Устав БиХ није поштован пуних 26 година и да је такво неуставно понашање БиХ довело у ћорсокак. Замислите да само један дан само неко покуша да не поштује устав Немачке!?", навео је Додик у писму.
Он је нагласио да се Република Српска свих претходних година залаже за мир, јер је рат из 90-их година прошлог века коштао тако и толико да себи не може да дозволи нове сукобе.
"Срби, као народ из два светска рата у којима смо ми и ви били на супротним странама, преживели су геноцид и етничко чишћење од којих се нисмо опоравили ни до данас. Зато, уважени министре, оне који помињу сукобе и призивају сукобе - не тражите у Републици Српској", поручио је Додик немачком министру.
Српски члан Председништва нагласио је да је Република Српска саставни дио БиХ и то нико не спори, нити постоје ни јавни ни тајни планови за сецесију од БиХ, како се то тврди са медијских, али и политичких адреса појединих земаља.
"Ми се боримо за територијални интегритет БиХ и њен спољни суверенитет, како је и записано у Уставу БиХ, односно Анексу четири Дејтонског споразума и не радимо апсолутно ништа што није прописано највишим правним актом у БиХ. Када кажете да нећете седати скрштених руку и да пратитите, како кажете, "неодговорну политику у Републици Српској", морам Вас подсетити да сваки пут када Немачка није седела скрштених руку, Срби су на овим просторима изгубили трећину свог становништва", констатовао је Додик.
Он је с тога позвао министра Маса да са више пажње поступа и говори о Србима и Републици Српској, јер га и историја наших односа, као и функција на којој се тренутно налази обавезује да будете пажљивији, преноси РТРС.
"Као министра спољних послова Немачке позивам Вас да истинито информишете своју Владу о догађајима у БиХ. Уколико то не урадите Ви, ми ћемо учинити све да кабинет канцелара Ангеле Меркел добије све потребне и тачне информације", поручио је српски члан Председништва БиХ у писму упућеном Масу.
Хајко Мас - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
РЕГИОН
Мас о БиХ: Немачка неће седети скрштених руку
РС - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2021
РЕГИОН
Немци тврдо против Додика и Српске: Радикалан план који нема подршку ни у ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала