- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Главне мете – свемирске летелице са нуклеарним оружјем: Шта све може ракетни систем С-550

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаРакетна проба крстареће ракете "Буревесник"
Ракетна проба крстареће ракете Буревесник - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
Пратите нас
Мобилни систем стратешке противракетне одбране С-550 биће специјализован за уништавање балистичких и орбиталних свемирских циљева, пре свега за уништавање нуклеарних бојевих глава интерконтиненталних ракета, саопштила су Спутњику два извора из војно-индустријског комплекса.

„Типичне мете будућег система су, између осталих, америчке свемирске беспилотне летелице Х-37 као и хиперсонични блокови који се развијају у неколико земаља“, рекао је наш први саговорник.

Други извор истиче да ће, у циљу пресретања таквих мета, систем С-550 укључивати вишенаменски радар дугог домета који може да идентификује бојеве главе и свемирске објекте на веома великој удаљености.
Саговорници наглашавају да ће систем С-550 практично бити модификација система С-500, али да ће бити специјализован за пресретање балистичких и орбиталних мета на вишеструко већем растојању и висини у поређењу са системом „Прометеј“.
Притом, пресретање ваздушних аеродинамичких мета (авиона, хеликоптера, беспилотних летелица) биће искључено са списка задатака С-550.
Раније је Спутњику саопштено да је развој система С-550 у напредној фази научно-истраживачких и експериментално-конструкторских радова.
Руска страна је претходно саопштила да орбиталне беспилотне летелице Х-37 могу да носе неколико нуклеарних бојевих глава, те да је реч о ударним стратешким системима свемирског базирања. Притом, Америка званично тврди да су летелице Х-37 предвиђене само за коришћење у научне и извиђачке сврхе. Летелице могу да маневришу у свемиру, мењајући своју орбиту.
Лансирни противракетни системи С-400 Тријумф - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
РУСИЈА
Русија прави корак даље у развоју система противракетне одбране: Шта ће све моћи С-550
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала